Barvu hortenzií můžete změnit. Stačí se naučit jednoduchý trik s půdou

 Zahrada 
04. května 2021 08:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hortenzie dostaly jméno po přítelkyni botanika Hortensii Barté Pixabay
Hortenzie jsou krásnou ozdobou každé zahrady. Navíc jim můžete podle libosti změnit i barvu. Jak na to? Stačí znát jednoduchý trik.

Hortenzie jsou charakteristické velkými nádhernými květy nejrůznějších barev a typů. Vytváří krásný kontrast k zelenému trávníku. Díky hustotě keřů je můžete vysadit do míst, kde máte nevzhlednou zeď nebo prázdný kout. A stejně dobře se jim bude dařit také na balkonech či terasách. Snesou totiž i větší truhlíky. Kromě toho, že si můžete vybrat různé barevné variace hortenzií, můžete i sami čarovat s jejich barvou.

Z Japonska do Evropy 

Hortenzie jsou původem z Japonska, kde byly vysazovány s oblibou v panských zahradách. Do Evropy se tato rostlina dostala přes Čínu. Tam si květiny všiml  francouzský botanik, jenž rostlinu romanticky pojmenoval po své přítelkyni Hortensii Barté.

Podmínky pěstování

Hortenzie potřebují ke svému zdárnému růstu nejnom polostín, ale především kvalitní rašelinohlinitou půdu s optimální dávkou živin. Pozor, příliš vápenitá půda způsobí její uhynutí. Jakmile hortenzie odkvetou, doporučuje se keř mírně prosvětlit, aby jednoleté výhony nezahušťovaly korunu keře. Přebytečné výhony odstraňte a zbytek zkraťte o třetinu. Díky tomu se příští rok můžete těšit na bohatou záplavu květin. Aby měla hortenzie bohaté květenství, potřebuje vydatnou zálivku.  

Jak je to s barvením 

Stále přemýšlíte, jak je to s tou změnou barvy? Celé tajemství tkví ve změně kyselosti půdy. Ale pozor, nemyslete si, že si můžete z jakékoliv barvy udělat jinou. Barva každého kultivaru se mění jen v určité škále. Například u bílých květů se mohou objevit pouze růžové či modré stíny. Razantní změnu lze provést u odstínů růžové. V půdě s pH 3,5 až 4,5 se druhy s růžovými květenstvími zbarvují modře, ty s červenými fialově. V půdách s reakcí pH 5,5 až 6,0 jsou květy růžové a červené. Pro hnojení nikdy nepoužívejte prostředky, které vážou železo, jinak se modré zabarvení neobjeví.

Na modro

Chcete-li vaše hortenzie zbarvit na modro, musíte půdu okyselit zvýšením přítomnosti hliníku. Toho můžete dosáhnout přidáním jehličí, kompostu, kávové sedliny a síranu hlinitého, které pomáhají půdě v průběhu času kyselnout. Chcete-li si být jisti, že se květny zbarví namodro, aplikujte dvakrát týdně do zálivky 3 až 5 gramů kamence amonného na litr vody, a to minimálně čtyři týdny před květem. Nebojíte-li se experimentu, pak vyzkoušejte jeden starý trik. K hortenzii zapíchnete hliníkovou lžíci nebo pod novou rostlinu vložte kousek alobalu. Do kyselé půdy můžete také zasadit i některé bobulovité ovoce. Jakým druhům se v takové půdě bude dařit, jsme psali zde.

Na růžovo

Pokud chcete mít z modrých květů růžové, potřebujete snížit kyselost půdy. Toho docílíte tím, že na jaře nebo na podzim rozetřete po rostlině mletý vápenec (dolomitické vápno) a zalijete vodou, toto opakujte každé tři až čtyři týdny. Buďte opatrní, nadměrná zásaditost způsobí chlorózu nebo žluté listy.

Dvoubarevná

Nebojíte se experimentů? Pak si zkuste vypěstovat dvoubarevnou hortenzii. Každou stranu keříku hnojte rozdílným způsobem. Na jedné straně zvyšte pH, na druhé naopak snižte.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve