Starší typ grilu nevyhazujte. Můžete jej jednoduše zrenovovat

 Zahrada 
28. června 2021 14:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Oprýskané a zrezlé části nátěru se dají opravit Pixabay
Na každém grilu se časem podepíše zub času. To ale neznamená, že byste jej museli hned vyhazovat. Poradíme vám, jak jej zrenovovat, aby vám nadále sloužil.

Grily nejsou zrovna levná záležitost. Jejich ceny se pohybují i v desítkách tisíc korun. Proto není divu, že od takového grilu pak žádáte, aby nějaký ten rok vydržel. Co když se ale přeci jenom objeví rez nebo se z něj začne loupat nátěr? Stačí si vzít pracovní rukavice, nakoupit pár věcí a už za pár dnů bude doslova zářit novotou.

Nový nátěr 

Většina plynových a elektrických grilů je opatřena žáruvzdornou barvou, která se dá však s vlastní pomocí obnovit. Jak na to? 

Potřebujete

  • ocelový kartáč
  • štětec na otření prachu
  • žáruvzdornou kovářskou barvu
  • štětec na natírání

Lepší tři vrstvy

Vyneste si gril na zahradu a v první řadě odstraňte veškeré usazené a připálené nečistoty ocelovým kartáčem. Je důležité, aby povrch grilu byl hladký a rovný. Pokud se zub času podepsal i na kovových nohách, odstraňte rez pomocí prostředků, o nichž jsme psali zde. Nakonec štětcem smeťte zbytky prachu a laku. Žáruvzdornou barvu dobře promíchejte a začněte s nanášením na vnější části grilu. Myslete přitom na to, že i když je to nátěr, který vydrží poměrně vysoké teploty (okolo 700 °C), nesmí přijít do přímého styku s ohněm. Je potřeba nanést alespoň dvě, ideální tři vrstvy barvy. Mezi jednotlivými nátěry nechejte gril vždy vypálit. Nemusíte gril roztápět na nejvyšší stupeň, bohatě stačí kolem 150-200 °C. Gril použijte až poté, co barva opravdu dobře zaschne.

Základní péče

Základem každého grilování je čistý gril. Před každou přípravou jídla je potřeba gril dobře vyčistit. K tomu je nejlepší použít kartáč. Dejte si pozor z jakého materiálu je kartáč vyroben, aby nenapáchal škodu. Na smaltové grily jsou vhodné mosazné kartáče, nerez a litina snesou i ocelové štětiny. U některých typů elektrických nebo plynových grilů mohou být součástí vybavení různé špachtle, kterými lze nečistoty během přípravy stírat do nádob na zachytávání tuku.

Zdroj info: www.thespruceeats.com, www.cleaning.lovetoknow.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve