Než si vybudujete své vlastní jezírko, je třeba si dobře promyslet jeho umístění

 Zahrada 
20. června 2021 10:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jezírko vedle pergoly dokresluje celkový ráz vaší zahrady Depositphotos
I malé vodní jezírko se vejde do každé zahrady a oživí prostor. Zatímco na dvorku si vystačíte třeba s malou zapuštěnou vaničkou, větší zahrada si zaslouží velkorysejší vodní plochu.

Než budete jezírko budovat, měli byste se dobře zamyslet nad jeho umístěním, velikostí a podobou. Jezírko by mělo být v blízkosti domu, abyste se z něho mohli těšit v létě i v zimě. Je to praktické i kvůli přívodu elektrického proudu, který budete potřebovat na čerpání vody, osvětlení či vodotrysk. 

Důležité je vybrat si správné stanoviště

Blízko jezírka by měla vést cesta, abyste k vodní hladině mohli kdykoliv přijít. A ještě lepší je mít v blízkosti vybudovaný plac, na který se vám vejde zahradní nábytek. Nejlépe bude jezírko působit v nejnižší části zahrady, nesmí být však přímo pod stromy. Kořeny stromů totiž mohou zespodu narušit fólii. Ryby také nesnášejí znečištění způsobené listím padajícím do vody.

Voda v zahradě by měla být rovněž dobře chráněna před větrem. Vybrat správné stanoviště není vůbec jednoduché, zvláště, když by mělo být jezírko část dne osluněné. Na slunci se daří leknínům. V teplé vodě je dobře rybám. Když máte promyšleno, jak by mělo budoucí jezírko v zahradě vypadat a kde bude umístěno, můžete začít s jeho realizací. Důležité je vše přesně vyměřit, používat kvalitní materiály a přesně se držet stavebního postupu. Voda totiž odhalí každou chybu. 

Tvar jezírka

Zahradní jezírko mívá obvykle protáhlý ledvinovitý tvar. Je zajímavější než ovál, ale není jediným řešením. Záleží na tom, jaký styl se hodí k vašemu domu. Jezírko může být nepravidelné nebo mít tvar čistý a geometrický. K venkovské chalupě se bude hodit jezírko vypadající jako rybníček s břehy zasypanými valouny nebo porostlými mokřadními a vodními rostlinami. K modernímu domu se bude hodit jezírko v přírodním stylu. Ze všech stran může být hladký kámen, dlažba, beton, dřevo nebo prkna z dřevoplastu.

Zapuštěné nebo vyvýšené jezírko

Je nutné se rozhodnout, zda bude vaše jezírko zapuštěné do země nebo vyvýšené nad terén či částečně zapuštěné. Zapuštěné připomíná přírodní rybníček, který láká na vodní plochu volně žijící živočichy. Je však velmi nebezpečné pro malé děti. Jezírko vyvýšené nad terén je náročnější na stavbu, ale bude dominantou ve vaší zahradě. 

Voda v jezírku

Před výstavbou byste se také měli rozhodnout, zda bude hladina jezírka klidná, nebo ji bude čeřit tekoucí voda. Voda může být přiváděna z potoka, může vytékat z prameniště, může na hladinu padat ve formě kaskád, vodopádu, ale můžete si dopřát i vodotrysk. Tekoucí voda prospívá rybám i rostlinám, protože obohacuje vodu o kyslík. Dále čtěte: Kdo nechal v jezírku ryby, musí se o ně postarat. Nevhodnou péčí je můžete zahubit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47