Bojujete se rzí? Zatočte s ní domácími prostředky

 Ostatní 
06. března 2019 14:31 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Rez se velmi často tvoří na předmětech, které jsou vystavené vlhkosti Depositphotos
Narážíte po zimě kolem sebe na samé zrezivělé věci? S tímto nepřítelem můžete zatočit jednoduše. I s pomocí domácích prostředků.

Drtivá většina všech chatařů a zahrádkářů už začala pomalu sčítat škody, které zima stačila napáchat na jejich majetku. Pro mnohé z nich je nepřítelem číslo jedna hlavně rez. Ta napadá nejenom zahradnické nebo kutilské pomůcky, ale velmi často si "smlsne" i na dalších kovových věcech, které často přicházejí do styku s vodou. Ale než poletíte do obchodu, kde si koupíte drahé přípravky, zkuste na rez jít pomocí domácích produktů, které často najdete u váš ve spíži.

Nemá ráda kyselé

Nejúčinnějším bojovníkem proti celé řadě nečistot je ocet. A ten funguje i v případě, že se vám někde objevila rez. Je to jednoduché. Nalijte do misky ocet a do něj ponořte zasažený předmět. Takto je tam nechejte namáčet několik dní. Rez by se měla sama pustit a nebo jí můžete trochu pomoci kartáčkem. Pokud se vám rez usadila na látce, zničte ji pomocí soli a čerstvé šťávy z citronu. 

Jděte na to se sodou 

Pokud jste narazili na rez, která je na velmi těžko dostupném místě, například ve spárách mezi obklady, vyrobte si účinnou pastu. Tu tvoří známé duo - soda a voda. Směs naneste na postižené místo a nechejte několik hodin působit. Pasta postupně vyschne a půjde hezky vydrolit nebo vysát. Kromě rzi má také skvělé účinky při čištění spár mezi kachličkami. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Bramborová houba

Nic vám to neříká? Jde o zvláštní kombinaci brambory a jaru, která je velmi účinná proti rzi. Opravdu. Stačí rozkrojit bramboru na půl a rozkrojenou stranou vložit do misky s trochou jaru. Tam ji nechejte několik hodin pořádně se této chemikálie napít a pak ji použijte jako houbu. Postižené místo rzí bramborou třete, dokud nepustí. 

Když to bez síly nejde

Pokud jste narazili na místo, které je velmi silně pokryté rzí, pak vám nezbude nic jiného, než nasadit těžší kalibr v podobě brusného papíru. Tím nejprve odstraňte svrchní vrstvu rzi. A teprve potom zkuste na ni aplikovat některou z předchozích vychytávek. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve