Postavit ohniště není žádný problém. Musíte dodržet jen pár zásad
Letní sezona už je tady a venku tak lze trávit většinu času až dlouho do noci. A k takovému venkovnímu posezní patří i ohniště. Je to místo, kde můžete posedět s přáteli a relaxovat, ale také si upéct něco dobrého k jídlu. Takové ohniště můžete využít i na sklonku léta, kdy už bývají noci chladnější a můžete se tak zahřát. Navíc ohniště si dokáže vyrobit každý z nás.
Hlavní je bezpečnost
To, co byste v první řadě měli zvážit, je místo, kde chcete ohniště postavit. A to může být v některých případech oříšek, protože na prvním místě by měla být bezpečnost. Minimálně metr od vnějšího okraje ohniště by se nemělo nacházet nic hořlavého a do tří metrů pak nic, co by mohlo vzplanout žárem nebo jiskrou. V konečném důsledku tak může komfort ustoupit bezpečnosti, ale pořád je to lepší, než mít dům v plamenech.
Kulaté nebo hranaté
Spousta lidí si pod pojemem ohniště představí klasický kruh, v němž hoří dříví. Ale nikde není psáno, že musí být opravdu kulaté. Naopak. V poslední době si na popularitě získávají ohniště hranatá. Samozřejmě, že opět záleží na velikosti prostoru.
Materiál
Ohniště můžete postavit podle svého vkusu z libovolného materiálu. Nejčastěji se používají šamotové cihly, tvárnice, beton, kámen a spárovací malta. V obchodech najdete také betonové tvarovky určené přímo na konstrukci ohniště. Použít můžete i velké kameny, ale ne vytažené z vody. Žárem by totiž mohly snadno puknout a způsobit zranění. Stejně tak může být ohniště zapuštěné, které je mnohem bezpečnější, v rovině terénu nebo vyvýšené. Zároveň by kolem něj měl být prostor pro umístění sezení. Určitě si neváhejte nakreslit plánek pro lepší představu.
Jak na stavbu
Zděné ohniště byste měli nejprve vybavit pevným betonovým dnem. Při budování zahradního ohniště postupujte od nejnižšího po nejvyšší patro. Nezapomínejte pečlivě zadělávat spáry. Vhodným krokem je také zasypání ohniště štěrkem a finální upravení okolního terénu tak, aby v jeho okolí nezůstala žádná suchá tráva nebo keře. Jakmile vám spáry pořádně vytvrdnou, teprvé poté můžete rozdělat první oheň a začít grilovat. Nezapomeňte přitom dodržet také pár pravidel, aby váš pokrm byl opravdu perfektní. Jaké to jsou, jsme psali zde.