Tipy pro správné hnojení a lepší úrodu

 Zahrada 
15. března 2020 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud chcete mít větší úrodu, bez hnojení se neobejdete Internet
Pěstováním většiny druhů zeleniny a ovoce se z půdy vyčerpávají živiny. Pokud chcete za rok opět velkou úrodu, musíte je do hlíny vrátit. Hnojiva lze rozdělit na anorganická, organická a speciální.

Těm prvním se také říká průmyslová a lidé je rádi používají. Mají v sobě velké množství živin, rychle působí a rozpouštějí se snadno ve vodě. Ovšem snadno jimi rostliny přehnojíte, nepřiměřené dávky mají špatný vliv na podzemní vodu a krajinu, proto je třeba s nimi zacházet s rozumem. Organická hnojiva, mezi něž patří kompost či hnůj, do půdy dodávají živiny, ale zároveň významně vylepšují schopnost zeminy přijímat vodu, a také vylepšují její strukturu. Práce s nimi je složitější.

Organická hnojiva

Kompost – je nejpoužívanější organické hnojivo v zahradě. Musí být ale dobře rozložený, aby do půdy nepřinesl semena plevele. I když se kompost doporučuje, myslete na to, že jím lze záhony přehnojit. Používat ho můžete jak před výsadbou, tak i během sezony.

Hnůj domácích zvířat – do půdy se dává před výsadbou. Pamatujte si, že hnůj z domácích chovů slepic a králíků musí být dobře uležený, a to 2 – 6 měsíců. Čerstvý hnůj by rostliny zničil. V zahradních centrech se prodává hnůj sušený.

Zelené hnojení – neslouží jako přímý zdroj živin pro rostliny, ale ke zlepšení kvality půdy. K výhodám patří rychlý růst, proto brukvovité rostliny se dají vysít na záhon i na konci léta, kdy už by ležel ladem. Zelené hnojení se zapravuje do těžkých půd na podzim a do lehkých na jaře.

Anorganická hnojiva

Draselné soli – draslík je důležitý pro růst kořenů, proto se používá pro podzimní přihnojení dřevin a trávníku.

Ledek a močovina – jde o dusíkatá hnojiva s velmi rychlým působením. Používají se pro přihnojení porostů během vegetace. Tyto složky často obsahují řady hnojiv označené jako Rychlý růst, Plod a květ, Vegetace či Start.

Vápnění – neobejdete se bez něj ani na té nejekologičtější zahradě, rostliny potřebují tento prvek pro tvorbu pletiv, ale známější je jeho vliv na pH půdy. Nejčastěji se používá mletý dolomitický vápenec. Vápní se pouze na podzim a v zimě. Akutní nedostatek tohoto prvku se projevuje na kvalitě plodů, způsobuje hořkou pihovitost jablek, hnití špiček paprik a rajčat. Dále během vegetace poslouží postřik listů například vápenným mlékem. Dále čtěte: Jednoduché a neuvěřitelně účinné domácí hnojivo.

Jak to nezkazit

  • Některá hnojiva se spolu nedají míchat, což platí pro kombinaci fosforečných hnojiv a vápence, jelikož se vytvoří nerozpustné hroudy.
  • Pozor také na zasolení, kdy je narušená drobtovitá struktura půdy a živin. Tento stav může nastat při častém používání síranových a chloridových forem hnojiv do půd s nízkým obsahem organické hmoty.
  • Velké dávky jsou nevhodné u mladých porostů s nedostatečně vyvinutými kořeny.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008