Kosatce patří mezi výrazné květiny jara. Základní podmínky pro úspěšné pěstování

 Zahrada 
13. června 2020 07:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kosatce se vyznačují nápadně modrou, fialovou nebo žlutě kvetoucí barvou Depositphotos
Kosatce patří mezi výrazné květiny jara. Kosatce podle botaniků by se mohly dělit na kosačíky a kosatečky, ale pro vaše potřeby stačí vědět, které mají cibule a které hlízy. Podle toho po odkvětu o ně pečujeme.

Kosatce jsou vysoké 15 cm a vyznačují se nápadně modrou, fialovou a žlutě kvetoucí barvou. Na jaře potřebují dostatek vody, po zatažení do země vyžadují teplo a sucho. Sází se na slunná místa, do společenství trvalek, která potřebují hodně vody, nebo se na léto vyrývají a skladují do září v teple a suchu. Podobně se pečuje o kosatčíky, které jsou větší a mezi ně patří Iris holandica a Iris anglica. Tyto druhy kvetou v červnu a červenci, mají nádherné květy. Přesazují se až za několik let, po odkvětu, kdy jim schnou listy.

Kosatec bulharský

Je náročný na stanoviště i na přesazování, má cibuli s dužnatými kořeny, které v době klidu neodumírají a nesmějí se z cibule lámat. Při výsadbě se mu musí vytvořit velmi dobré podmínky. Na jaře, když kosatec roste, potřebuje hodně vody, po odkvětu má však rád dokonalé sucho.

Zahradní kosatce

Nejběžnější na našich zahradách jsou kosatce s plochými hlízami, rostoucí na povrchu. Sem patří druhy: Iris pumila, Iris germanica a další. Mají po celý rok trvalé listy, množí se dělením mezi červnem a srpnem. Při vyrývání kosatců si musíte dát pozor na kořínky, které vám vyrůstají z hlízy do země. Rostlinu zásobují živinami a drží jí v půdě. Před vysazením se poškozené kořeny zaříznou do roviny a listy se zkrátí na jednu třetinu původní délky. Vysazené kosatce se nezalévají, nejdříve po 10 až 14 dnech.

Základní podmínky pro úspěšné pěstování

Kosatce potřebují dobře vyhnojenou půdu, ze které snadno odchází srážková voda. Kosatce vydrží na jednom místě 3 až 5 let, poté je musíte dobře rozdělit a přesadit. Ve vlhkých a těžkých půdách mohou trpět houbovými chorobami. Chemická ochrana jim pomůže, ale je lepší vysadot kosatce na vhodnější místo. Dále čtěte: Nastal ideální čas pro setí aster a dalších okrasných rostlin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47