Sezona komárů začala. Jak se proti nim bránit a jaké možnosti využít

 Ostatní 
23. července 2021 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Štípanec od komára si nikdo nepřeje Pixabay
V létě na vás komáři útočí všude. Jste na koupališti, poletují kolem vás, grilujete a jsou opět s vámi na zahradě. Vlhká léta komárům svědčí, ale to neznamená, že pokud je sucho, neútočí. Možná, že komárů není mnoho, ale i jeden otravný komár vám dovede udělat několik štípanců za odpoledne.

Na trhu existuje nespočet přípravků, k nastříkání, potírání nebo do zásuvky. Jde o různě intenzivní chemické sloučeniny, které nemusejí být příjemné vašemu tělu a čichu a nejsou vždy vhodné pro vaše děti. Když si pročtete staré příručky domácích hospodyněk, najdete cenné rady, jak s komáry zatočit přírodní cestou. Obvykle vás nestojí mnoho peněz, přitom skvěle fungují. 

Kombinace citronu a hřebíčku

Pro odhánění komárů při grilovačce nebo při posezení na balkoně se osvědčila kombinace citronu a hřebíčku. Citron rozkrojíte a koření do něho napícháte. Vůně obou surovin se bude linout kolem vás a komáři si štípnutí rozmyslí. Nevýhodou je krátká trvanlivost, protože vydrží jedno odpoledne. 

Síla ořechů

Přírodní recept je postaven na sloučeninách obsažených v nezralých vlašských ořeších. Otrhejte tři nebo čtyři zelené kuličky a nakrájejte na plátky. Jde to poměrně dobře, v létě je obsah docela měkký. Plátky vložte do 0,5 l studené vody a vařte pět minut. Slupky ořechů hodně barví do hněda, takže si vyberte tmavý hrnec, aby vám po výrobě repelentu nezůstala trvalá vzpomínka. Odvar ze zelených ořechů musíte nechat vychladnout a pak ho smíchejte s alkoholem v poměru tři díly odvaru na jeden díl alkoholu. Alkohol můžete použít jakýkoli – vodku, slivovici nebo líh. Roztok nalijte do rozprašovače a uchovávejte v lednici. Než půjdete do přírody nebo budete pořádat rodinnou grilovačku, potřete si roztokem pokožku na zápěstí. Nikdy roztok nestříkejte na oděv, protože sytě hnědá tekutina zanechává na oděvu nahnědlé skvrny. 

Rozmarýn

Rozmarýn je výrazně vonící a oblíbená bylinka. Svařte dva hrnky vody a vhoďte k nim větvičku rozmarýnu. Odstavte a nechte pod pokličkou vychladnout. Než budete roztok cedit do skleničky, přidejte lžíci octa. Pro větší efekt a silnější vůni můžete přidat mátu nebo hrst levandule. Nejlépe se aplikuje pomocí rozprašovače a můžete stříkat na oblečení i přímo na pokožku. Kromě komárů odpuzuje i klíšťata. Jedinou nevýhodou je octový odér.

Vonné silice

Služeb aroma lampy můžete využít i v létě. Doporučujeme vám mít ji neustále na balkoně, terase a průběžně do odpařovací nádoby dávat levandulový nebo rozmarýnový olejíček. Prostor kolem stolu bude proti komárům spolehlivě ochráněný. Velmi účinný je vonný olej z hřebíčku nebo skořice. Dále čtěte: Využijte sílu esenciálních olejů na úklid domácnosti.

Zdroj: medicalnewstoday.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve