Kávovou sedlinu využijete na zahradě proti škůdcům i jako hnojivo

 Ostatní 
16. března 2021 12:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kávová sedlina má všestranné využítí Pixabay
Šálek voňavé kávy je pro mnoho lidí symbolem začátku dne. Ať již dáváte přednost esspressu nebo pijete kávu překapávanou, vždycky kromě lahodného nápoje ještě něco zbude – kávová sedlina. Bezmyšlenkovitě ji vyhodíte do odpadu. Přitom jde o cennou a velmi užitečnou surovinu.

Kávová sedlina obsahuje fosfor, draslík, hořčík, měď i železo. Je škoda ji vyhazovat, můžete ji totiž využít v kuchyni, koupelně i v zahradě. 

Hnojivo pro rostliny

Pokud máte na zahradě vlastní kompost, rozhodně do něj kávovou sedlinu pravidelně přidávejte. S její pomocí vznikne prvotřídní humus. Pokud se vám nechce čekat, můžete lógr využít přímo při hnojení. Buď ho usušte a pak posypte kolem rostlin nebo jej nechte nějakou dobu vyluhovat a rostliny vzniklým roztokem zalévejte. Lógrová zálivka prospěje kanadským borůvkám, růžím, azalkám, všem typům vřesů a kapradin. Mírně kyselé hnojivo prospěje také rajčatům či jahodám.

Repelent

Usušená kávová sedlina funguje velmi dobře také na odpuzení škůdců. Její struktura bude mírně hrubá, což dost znepříjemní život slimákům, kteří by se chtěli vrhat na vaše rostliny. Úžasné aroma, kvůli kterému se kávy nemůžete ráno dočkat, vadí velkému množství různých nezvaných návštěvníků. Vůně kávy dělá dobře žížalám. Víte, co je to takzvaný druhák? Je to nevábná břečka, která vznikla přelitím již jednou použitého lógru horkou vodou. Přihoďte k němu pár lístků bazalky a nechte vyluhovat. Směs přeceďte a nalijte do rozprašovače. Stačí tekutinu nanést na šaty nebo tělo a budete mít pokoj od komárů a much.

S kávou krásnější

Tak, jako působí káva blahodárně na naše tělo zevnitř, umí to lógr zvenku. Stejným postupem jako při výrobě repelentu si můžete připravit relaxační koupel na nohy. Navíc káva napomáhá změkčování kůže na nohou. Kávová sedlina je hrubá, takže ji dobře využijete místo peelingu. Jednoduše lógr smíchejte s přírodním olejem a pořádně se touhle směsí natřete. Sedlina obsahuje nezanedbatelné množství kofeinu, ten dokáže aktivně působit proti celulitidě. 

Mytí nádobí

Lógr dokáže neutralizovat pachy na vašich rukou. Potlačuje vůni cibule nebo česneku. Jednoduše si naberte trochu sedliny a obě ruce si promněte. Pokud lógr nanesete na houbičku, odstraníte zápach z kuchyňského prkénka. Jako mycí prostředek je sedlina skvělá. Je dost hrubá, aby odstraňovala nečistoty, a zároveň dost měkká, aby nepoškodila povrch hrnců a kastrolů. Dále čtěte: Pokud jste v loňském roce zazimovali muškáty, přišel čas je znovu probudit k životu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod