Když vaše túje hnědnou, nedaří se jim. Zjistěte, kde je problém

 Zahrada 
08. května 2020 12:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přes stále zelené stromy nejde nic vidět Depositphotos
Mezi často vysazované jehličnany v našich končinách patří túje. Lidé je často používají na živé ploty, protože přes ně jde málokdy něco vidět a zůstávají po celý rok zelené. Pokud hnědnou, značí to nějaký problém.

Túje nejenže zůstávají zelené, ale také rychle rostou, což se na živý plot hodí. Nepoužívejte je ale na zahradě, která je malá, protože ještě zmenšují prostor. Z malé zahrady by vám tak mohla zůstat ještě menší a už byste tam pořádně na nic neměli prostor.

Nezáleží na stáří

Pokud túje začínají hnědnout, může to mít více důvodů. Nezáleží na stáří stromu, protože hnědnout může mladý i starý strom. Jedním z důvodů může být nedostatek živin. Starší stromy můžou být rezavé, protože jim chybí hořčík v půdě. Stačí proto rozpustit ve vodě hořkou sůl a postříkat listy nebo ji dát do zálivky.

Dalším důvodem může být přehnojení. Nesmíte totiž dávat hnojivo ke kořenům hned při výsadbě a musíte s první dávkou počkat aspoň měsíc. Než abyste to přehnali s hnojením, raději ho nechejte až na další sezonu, kdy už bude systém kořenů vyvinutý.

Hnědnutí může mít za následek špatný závlahový režim. Po vysázení je potřeba zalévat, nesmí se to ale přehánět. V těžší půdě zalévejte opatrně, v písčité zase vydatně a častěji. Než túje zakoření, musíte sledovat vlhkost půdy.

Kvůli zimě

Problémy mohou nastat i kvůli zimě. Jedním z nich může být zimní prosychání, které je způsobené nedostatkem vláhy v půdě. Ve volné půdě proto zalijte túje před zamrznutím a při oblevě doplňte vláhu.

Pokud máte túje u silnice, počítejte s tím, že potíže může způsobit prosakující sůl z vozovky. Proto se může stát, že živý plot někdy i uhyne. Pokud ho k silnici dávat nemusíte, obejděte se bez něj, abyste nemuseli stromy likvidovat.

Nechtění škůdci

Túje mohou napadnout i houby. Nastává to většinou koncem léta, kdy se objevují odumřelé zčernalé výhony. Odstraňte je a túje postříkejte vhodnými prostředky podle určeného návodu. Strom mohou napadnout i škůdci jako například larvy některých motýlů. Usadí se ve větvích, které pak zaschnou. Použijte na to postřik na savý a žravý hmyz. Jak pečovat o živý plot, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?