Vlastní zelenina v zimě. Některé druhy jsou dokonce chutnější při sklízení pod bodem mrazu

 Zahrada 
02. února 2021 14:18 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růžičková kapusta je zimní stálicí plnou vitaminů a minerálů Depositphotos
Už zanedlouho začnou zahrádkáři přemýšlet, co kam ve svém království vysadí. A ačkoli se to možná zdá brzy, bude ideální čas rozmyslet si také to, kam poputují semínka zeleniny, kterou bude možné sklízet následující zimu.

Poradíme vám, které druhy zeleniny jsou vhodné, a které jsou dokonce chutnější pro sklízení při teplotách pod bodem mrazu.

Zimní stálice

Nejčastěji se pro zimní sklízení pěstují růžičková kapusta a její blízký příbuzný kadeřávek. Listy se v průběhu zimy sklízejí zespodu rostliny. Pokud jsou namrzlé, nechávají se při pokojové teplotě povolit. Odolný je také pórek. Jestli máte skleník, můžete si část zeleniny před zimou přesadit do něj, nezapomínejte však na zalévání. To platí i pro zeleninu ponechanou venku, jestliže panuje suchá zima.

Přežijí i mráz

Po celou zimu se dá sklízet také kořenová zelenina. Podmínkou však je, aby půda nezamrzla příliš rychle a doslova na kost. Proto je vhodné mrkev, pastinák, černý kořen nebo křen schovat pod vrstvu listí, slámy či chvojí a zakrýt netkanou textilií. Nechcete-li riskovat, část úrody můžete uložit do chladného temného sklepa do bedýnek s navlhčeným pískem. Čtěte také: Pěstujte si kadeřávek. V zimě vám dodá nálož vitaminů a minerálů.

Tip:

Jako nadestýlku můžete vyzkoušet dubové listí. Zkušení zahrádkáři vypozorovali, že má větší výhřevnost než listí z běžných zahradních stromů.

Čemu mrazík prospívá

Dokud nepřijdou tuhé mrazy, můžete sklízet salát štěrbák, špenát, čekanku, zelí, hlávkovou kapustu, ředkve, polníček nebo zimní cibuloviny. Je vhodné je chránit bílou netkanou textilií, která jednak prodlouží sklizeň, a také pomůže snadněji sklízet pod případnou sněhovou pokrývkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008