Připravte se na podzimní hnojení a zajistěte si tak bohatou úrodu i napřesrok

 Zahrada 
29. srpna 2021 16:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záhony po sklizni potřebují doplnit živiny Depositphotos
Až na vaší zahradě ze záhonů vytáhnete poslední zeleninu – mrkev a červenou řepu, nastane čas půdu zrýt a připravit ji na novou sezonu. Je nutné ji pořádně pohnojit a mulčovat. Zajistíte si bohatou úrodu i napřesrok.

Až zmizí ze záhonů poslední zelenina, v půdě se budou držet jenom zapomenuté kořínky, usychající listy a neúnavný plevel. Vaše záhony se rozvoní zemitou, těžkou podzimní vůní. To je ten správný čas, kdy záhony musíte zaopatřit dávkou živin: dusíkem, draslíkem, fosforem. Nemusíte nutně používat chemické pomocníky ze zahradnictví, ale stačit vám bude kompost, hnůj, posečená tráva a shrabané listí. Zpracování organického materiálu je pracnější, ale přináší mnoho užitku. 

Vytrhejte všechen plevel

Nejdříve se zbavte plevele ze záhonů, který má tendenci růst i na podzim. Musíte dbát na to, abyste plevel z půdy vytáhli i s kořínky. Drobné rostlinné zbytky, uschlou nať i listy popadané ze stromu můžete zarýt do půdy. Půdu lehce načechrejte rycími vidlemi, hráběmi a připravte ji na mulčování nebo hnojení. Podzimní úpravu záhonů pak zvolte podle toho, co budete na jaře vysévat a vysazovat.

Mulčování a kompostování

Na záhony, kde vysejete nebo vysadíte na živiny méně náročnou zeleninu, stačí přidat kompost nebo mulč. Ze zeleniny je to například salát, červená řepa, černý kořen, pórek, cibule, pastinák a ředkve. Mulč vrstvu ochrání před povětrnostními vlivy, jako je silný vítr. Prudký déšť vymývá z půdy životodárné živiny a zbytečně ji vyčerpává. Na mulčování se hodí poslední várka posečené trávy. Trávu můžete zkombinovat se shrabaným listím, ale musíte vynechat listí z ořešáku, které půdě nesvědčí. Mulče stačí slabá vrstva 1 až 2 cm. Vyšší vrstvu mulče je lepší zakrýt, protože se lépe rozloží. Společně s ostatními rostlinnými zbytky se do půdy dostanou důležité prvky.

Náročná zelenina první trati

V místech, kde příští rok poroste náročná zelenina první trati, která potřebuje pro svůj růst hodně živin, přidejte kravský nebo koňský hnůj. Hnůj se přes zimu pořádně rozloží a zem bude plná energie. Hnojení se vyplatí pro záhony, kde budete pěstovat kapustu, květák, kedluben, zelí, lilek a okurky. Trochu hnoje si schovejte pro rajčata, která budete pěstovat v květináčích, pytlích a kontejnerech. Velmi mírně můžete hnojem přihnojit záhony, kde vám poroste petržel nebo mrkev. Na záhonech, kde plánujete pěstovat cibuli, česnek, hrách a fazole, hnůj zcela vynechejte. Pozor ale na přehnojení, má stejný efekt jako nehnojení, rostlinám se dařit nebude. Čím více proležený hnůj je, tím lépe. Bude se vám s ním pracovat lépe než s čerstvě vykydaným hnojem. Dále čtěte: Právě teď je nejlepší doba pro sadbu těchto ovocných stromů.

Zdroj: bunnings.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve