Nemusíte sklízet všechnu zeleninu, některá přečká mráz i zimu

 Zahrada 
08. listopadu 2020 14:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růžičková kapusta je typickou zimní zeleninou Depositphotos
Sklizeň zeleniny právě vrcholí. Ze zahrady mizí cibule, řepa, mrkev, petržel. Některé druhy zeleniny můžete na záhonech skladovat i přes zimu. Podzimní měsíce říjen a listopad jsou na zahradě jednoznačně ve znamení sklizně zeleniny. Ranní mrazíky dokáží s teplomilnou zeleninou pořádně zatočit, proto už by měla být pod střechou.

Zatím můžete venku nechat zelí, čekanku, fenykl, ředkvičky. I ty se musejí nejpozději do konce listopadu sklidit. Jiné druhy zeleniny mohou v záhonech zůstat, protože snesou mráz. Je to některá kořenová zelenina, zimní listová zelenina – špenát, růžičková kapusta, kadeřavá kapusta, zimní pórek a černý kořen.

Pastinák, mrkev a petržel

Mrkev a petržel se ukládají do písku. Část úrody však můžete na záhonech nechat. Jakmile zem zamrzne, kořenové zelenině se vytvoří velmi dobré podmínky a můžete si pro ni chodit přímo na záhony. Ovšem, když přijde rychlá obleva a teplo, kořeny začínají uhnívat, proto kořenovou zeleninu ze záhonu zpracujte jako první. V zimě v zemi vydrží pastinák, který se podobá petrželi, jeho kořen je však mohutnější a voní štiplavě a nasládle. Pastinák je odolnější než petržel a vydrží na záhonech celou zimu, ale musíte ho překrýt bílou netkanou textilií, která ho ochrání před holomrazy. Stejná přikrývka bude svědčit i mrkvi a petrželi. 

Zimní zelenina – růžičková kapusta

Růžičková kapusta vydrží na záhonech celou zimu a odolává i velkým mrazům. Kapustě svědčí úrodnější a mírně zásadité půdy, ale vyroste i ve stínu. Na předpěstování a výsadbu je už letos pozdě. Růžičková kapusta má dlouhou vegetační dobu a na záhony se musí vysadit do půlky června. Máte ale tip na příští rok. Pro kapustičky si pak můžete chodit od října do konce zimy. Z jedné rostliny sklidíte asi čtvrt kila růžiček. Růžičková kapusta, kterou necháte přejít mrazem, je o něco chutnější. Je ale potřeba to zkusit. 

Černý kořen

Je to dobrá staročeská zelenina a připravit z ní můžete výborný salát. Vysévá se na jaře přímo na záhony do polostínu. Pokud černý kořen vysejete v srpnu, budete ho sklízet od zimy do jara. Tato zelenina může zůstat v záhonu i přes zimu, což dokonce zlepší chuť kořene. Ten chutná nasládle i trpce. Černý kořen je možné vysévat i v listopadu, ale na sklizeň budete muset počkat do příštího roku. Dále čtěte: Chybí vám práce na zahradě? Pěstujte si zeleninu, která mrazům hravě odolá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít