Agresivní kočka se dá převychovat. Kárání ani fyzické tresty ale na ni rozhodně neplatí

 Mazlíčci 
23. září 2021 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Život s agresivní kočkou není žádný med Depositphotos
Nejen psi, ale často i kočky mohou být ke svému okolí agresivní. A rozhodně se jejich agrese neprojevuje jen zlostným pohledem či syčením. Pokud vás kočka už někdy dosekala drápy nebo pokousala svými ostrými zuby, víte moc dobře, jak bolestivý může útok kočky být. I ze zdánlivě zlé kočky ale můžete mít hodného mazlíčka. Vyhněte se nejčastějším chybám, kterých se lidé vůči agresivním kočkám dopouštějí.

Hodně se mluví o agresivitě psů, ale i kočky mohou svým majitelům v tomto ohledu udělat dosti vrásek na čele. Podle odborníků může mít agresivní chování koček mnoho příčin. Pokud tedy nechcete mít doma nezvladatelného kočičího kamaráda, je třeba zjistit, proč se vaše zvíře chová agresivně. „Žádná kočka není ze své podstaty zlá. Pokud se v soužití s kočkou vyskytnou problémy, je vina většinou na obou stranách, svůj díl viny nese obvykle jak kočka, tak její páníček,“ poznamenala kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Projevy kočičí agrese

Nevraživé signály koček mohou být nenápadné a mít jen podobu zlověstných pohledů. Některé kočky se ale nezdráhají ani syčet, vrčet, kousat či škrábat. Jindy má protest kočky zcela jinou formu - začne močit v bytě všude možně, jen ne do svého záchodu. Každopádně je agresivita druhým nejčastějším problémem v chování koček.

Útočná i obranná

Obecně se dá říct, že agrese může mít buď útočnou, nebo obrannou formu. Při útočné agresi se kočka snaží vypadat větší, a zastrašit tak nepřítele, při té obranné zaujímá naopak postoj opačný. Pravidlem při takovýchto projevech je se kočky nedotýkat, neuklidňovat ji a ani ji netrestat. Při útočné agresi kočka zaujímá vzpřímený, přímočarý postoj, stojí pevně na zadních nohách, těžiště přenáší na přední končetiny, ocas směřuje vzad, je pevně nesený, kočka jím nervózně švihá, zornice jsou zúžené, pohybuje se směrem k oponentovi a zastrašuje ho výrazným mňoukáním či vrčením.

Při obranné agresi je naopak kočka přikrčená, ocas je stočený kolem těla, zornice jsou úplně nebo částečně roztaženy, uši jsou přitaženy k hlavě, směřují buď do boku anebo dozadu. Je natočena bokem, syčí a vrčí. Kočka pak nejčastěji útočí packami, škrábe a kouše, a to za hlasitého mňoukání až ječení.

Někdy za agresi může i nemoc

Důvodů, proč se stane kočka agresivní, je mnoho a někdy je složité odhalit pravou příčinu. Existují dokonce i nemoci a zdravotní problémy, které mohou způsobit nebo přispět k agresi kočky. Mezi nejčastější patří tyto:

  • toxoplazmóza
  • hypertyreóza
  • epilepsie
  • abscesy
  • artritida
  • zubní onemocnění
  • vzteklina
  • úraz
  • kognitivní dysfunkce u starších koček

Na vině může být zdánlivá drobnost

Velmi často mohou za agresivitou koček stát jakékoliv změny v zajetém chodu domácnosti. Jde například o příchod nového člena rodiny, novou kočku, ale i třeba vynucené mazlení se se zvířetem. Opakované hlazení může totiž kočku rozrušit, znepokojit, nebo jí například způsobit zelektrizování srsti.

Jak nevhodné chování zmírnit

Pokud vidíte, že se kočka chová agresivně, rozhodně ji ještě více nedrážděte. Nejčastějšími chybami majitelů agresivních koček je ignorování výhružných signálů. Pokud nás kočka sekne, nebo je jinak agresivní, rozhodně byste se s ní neměli za 5 minut jít mazlit a v žádném případě jí odměňovat pamlsky. Neměli byste na ni ani mluvit příjemným tónem. Nejlépe uděláte, když agresi zcela ignorujete, necháte kočku být na pokoji a počkáte, až přijde sama.

Na druhou stranu není ani dobré kočku trestat, udržovat s ní oční kontakt, ani na ni mluvit káravým tónem, nebo s ní jakkoli manipulovat. Pokud kočku fyzicky potrestáte, spojí si vás s nepřítelem a příště zareaguje třeba ještě hůře. Pamatujte si, že kočku lze naučit žádoucímu chování pouze a jedině pomocí odměn, pochval a pozitivním „výcvikem“. O tom, jak se vyhnout vážným chybám při stravování koček, jsme psali zde.

Zdroj: vet.cornell.eduHolidaycat, Aspca.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?