Akvarijní ryby potřebují v létě zvýšenou péči

 Mazlíčci 
01. července 2020 10:39 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čistota je základ úspěchu Depositphotos
Horké letní dny, které právě přicházejí, kladou zvýšené nároky na mnohé živočichy žijící nejen ve volné přírodě, ale také na ty, které chováme doma. Zvláštní pozornost si mimo mazlíčků v podobě psů a koček zaslouží také tvorové žijící v akváriích, pro něž mohou být letní teploty až život ohrožující.

Jak by měla péče o akvária a jejich obyvatele v létě vypadat, se dozvíte na následujících řádcích.

Zajistěte pohyb vody

S rostoucí teplotou okolí se zvyšuje také teplota vody v akváriu. Většina jeho obyvatel nemá s tímto nárůstem problém, avšak pouze za předpokladu, že se jim dostává kyslíku. A právě jeho množství s rostoucí teplotou klesá. Neznamená to však, že je zapotřebí začít vodu ochlazovat, ale je třeba zajistit její pohyb tak, jako tomu bývá v přírodě.

Kvalitní filtr pomůže

V řekách či potocích voda přirozeně proudí, ve stojatých vodách se o její dostatečný pohyb zase stará vítr. A i v akváriu lze pohyb vody velmi snadno zajistit, a sice pomocí filtru, který vodu nejen čistí, ale zároveň zajišťuje její průběžnou cirkulaci. Proto pokud máte kvalitní filtr, který pravidelně vymýváte a udržujete jej v čistotě, nemusíte se o obyvatele vašeho akvária bát. Dokonce do něj nemusíte instalovat ani vzduchovací kamínek.

Nepřekrmujte ryby

Údržba filtru však není v horkých letních dnech to jediné, co přispívá ke správné rovnováze prostředí v akváriu. Samozřejmostí by mělo být jeho pravidelné čištění a odkalování, kontrola vzduchového i čisticího filtru a především dodržování důležité zásady: ryby nesmíte v žádném případě překrmovat.

Pozor na parazity

Může se také stát, že vám budou ryby vyplouvat často k hladině a pomyslně lapat po dechu. Není to však z důvodu, že by měly málo přirozeného kyslíku, ale proto, že jsou tráveny dusičnany. Příčinou toho je špatná údržba akvária, v němž se mimo jiné mohli usídlit nežádoucí paraziti. Je proto nutné udržet v akváriu naprosto běžný režim jako v jiné části roku, bez výkyvů a kolísání, s nutností zachování maximální čistoty vody. Pokud tedy budete dodržovat všechna pravidla, na která jste zvyklí, bude se i vašim rybkám dařit skvěle. Čtěte také: Jak pečovat o psího seniora, aby žil co nejdéle

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít