Zakořenění rostlin pomocí potápění. Stará a jednoduchá metoda, kterou zvládnou i amatéři

 Zahrada 
30. září 2021 08:45 / Šárka Sokolská
  5
📷
4 fotografie v galerii
Jde o prastarou metodu, díky niž si snadno namnožíte třeba angrešt Pixabay
Už jste slyšeli o množení potápěním? Nejde o žádné topení rostlin, ale o starou a jednoduchou metodu, kterou zvládnou i totální amatéři.

Nejčastějším způsobem množení rostlin je řízkování. Ale má to jednu nevýhodu. Některé řízky totiž špatně zakořeňují a proto, abyste měli jistotu úspěchu, jich potřebujete velké množství. U ponořování (nebo také hřížení) vám nic takového nehrozí. Jde o metodu, u níž je úspěšnost vysoká a je zcela ideální i pro zahradníky lenochy.

Vhodné i pro agrenšty a rybízy 

Přemýšlíte, jaké rostliny lze tímto způsobem množit? Především se používá u keřů a popínavých rostlin, které je problematické množit jinak. Vhodné je jak pro hybridy plaménku, vistárie, tak i kamélie nebo rododendron, muchovník, azalky, šeříky či kalinu. A stejně tak se dá použít i pro množení některých rybízů a angreštů.   

Jak na to

Celý princip množení spočívá v tom, že kolem mateřského keře vykopete několik hlubokých jamek s průměrem 10 až 20 cm. Do nich pak ohnete předem vybrané výhony. Ideální jsou takové, které rostou na straně keře, aby se daly dobře ohnout k zemi. Vyberte ale takové, které mají na konci vrcholu několik pupenů. Výhon zbavte v místě, kde bude v půdě, veškerých listů. Pokud chcete podpořit zakořenění, můžete to místo bez listů ještě mírně zaříznout. Pak větvičku ohněte a zasypejte zeminou. Nad zemí můžete ponechat jen vrcholky výhonů. A máte hotovo.

Pomohou háčky 

Aby větvička zůstala tam, kde má, vezměte si na pomoc háčky z pevného drátu. Těmi zakotvíte výhony v zemi. Poté ještě vezměte malou tyčku a konec větvičky přivažte kouskem provázku, aby rostla svisle k zemi. Nové výhony nezapomeňte také pravidelně zavlažovat. Zakořenění můžete provádět jak na jaře, tak i nyní na podzim. Chcete-li mít jistotu, zda vám výhony zakořenily, můžete zeminu opatrně odhrnout a podívat se. Na jaře pak můžete nový výhon od mateřské rostliny odstřihnout a přesadit na vámi zvolené místo. Pokud tímto způsobem budete množit rybíz, nezapomeňte na jaře mateřskou rostlinu prořezat, abyste si zajistili kvalitní úrodu. Jak na to jsme psali zde.

Zdroj: www.dum-a-interier.cz, zahradkarskaporadna.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?