Krtek je roztomilý, ale na zahradě umí pěkně potrápit. Buďte na něj připraveni

 Zahrada 
22. února 2020 09:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tento hraboš je roztomilý, ale umí potrápit Depositphotos
Představa každého zahrádkáře je jasná: bohatá úroda, úhledně vedené zeleninové a květinové záhonky a trávník nejlépe v anglickém stylu. Jenže tahle vize se během pár chvilek může změnit, pokud se vám do zahrady nastěhuje krtek.

Nezvaný a nevítaný host dokáže se vzornými záhonky a úhledným pažitem udělat své, a jen velmi těžko se dá tohoto návštěvníka zbavit. A věřte tomu, že po letošní velmi slabé zimě krtci začnou vaše království navštěvovat velmi brzy.

Malá velká pohroma

Řádění krtka v zahradě není pouze otázkou toho, že vám na trávníku vznikají hroudy hlíny, které kazí celkový estetický dojem. Problém může nastat ve chvíli, kdy tento malý, ale vytrvalý tvor zničí svými nájezdy kořeny jednotlivých rostlin, které začnou chřadnout a dojde tak k celkovému zničení pracně pěstované úrody. 

Kočka je dobrá, ale...

Další problém nastává ve chvíli, kdy chcete najít účinné nástroje pro to, jak krtka ze své zahrady dostat. Krtci jsou totiž vůči mnoha trikům imunní a z různých nástrah a pastí si příliš hlavu nedělají. Nejlepším krokem je podle odborníků pořídit si na zahradu kočku, která vás krtka přirozeně zbaví. Problémem ovšem je to, že aby byla kočka dobrý lovec, neměla by být kastrována. Takže brzy budete muset řešit jiný problém, a sice co s koťaty, která s největší pravděpodobností přivede časem na svět.

Vyuzený krtek

Krtky také spolehlivě dokáže ze zahrady vyhnat dýmovnice. Údajně stejně zaručeně pomůže vykouření za pomoci dvoutaktního motoru, který je součástí například motorových pil. Mnohé však odradí rámus a to, že se kouře nadýchají také. Mnohým zahrádkářům se také osvědčilo naplnit krtince naftalínovými kuličkami, které svým zápachem krtky odpuzují.

Krtek si rychle zvyká

Dobré zkušenosti mají zahrádkáři také s různými plašičkami, které dokáží krtka natolik vyděsit, že se od vás odstěhuje. Využívají se k tomu například naplněné PET láhve nebo větrníky, které ovšem fungují pouze tehdy, fouká-li vítr. Nevýhodou plašiček je to, že jsou účinné pouze do doby, než si na jejich zvuk zvíře zvykne.

Takže ve chvíli, kdy si stejnou vychytávku pořídí také váš soused, krtek se k vám nejspíš vrátí zpět. A to samé platí také v případě, kdy jej trpělivě odlovíte a odnesete daleko ze své zahrady. Je jen otázkou času, kdy si k vám prohrabe cestu zpět nebo se objeví krtek jiný.

Malá útěcha

Potěšit vás pak může snad jen to, že krtkovi se dobře daří tam, kde je trávník skutečně kvalitní a plný živin. Travní porost s pravidelnou zálivkou a sečením je plný života, a je tedy vhodným zdrojem potravy pro krtky. Byla by však škoda kvůli hrozbě napadení krtky začít trávník zanedbávat. Vše podstatné o péči o trávník naleznete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod