Kaštanový gel skvěle odstraní mastnotu a je vhodný i pro alergiky. Nasbírejte si pár kaštanů a vyrobte si jej doma

 Dům 
04. října 2021 10:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kaštanový gel používejte jako klasický prací prostředek  Pixabay
Pokud také rádi sbíráte kaštany, ať už pro lesní zvěř nebo jako hračku pro vaše ratolesti, pár si jich nechejte. Můžete si z nich vyrobit skvělý gel na praní.

O kaštanech se všeobecně ví, že mají léčivé účinky. Látky obsažené v kaštanech působí antibakteriálně, protizánětlivě a mírně svíravě. Kaštany pomáhají na bolavé klouby, při revmatismu, artritidě, dně, nachlazení nebo bolestem zad. Je tedy dobré si je nasbírat a dát pod polštář. Zbytek můžete využít pro výrobu pracího gelu. Kaštany mají totiž skvělé čisticí látky, které si poradí i s mastnotou. 

Vhodné i pro alergiky

Výroba pracího gelu není vůbec těžká. Navíc jej bez obav můžete použít i pro děti, které trpí na alergie či mají citlivou pokožku.

Potřebujete

  • 5 až 10 čerstvých kaštanů
  • 1 litr vlažné vody
  • paličku na maso nebo kladívko
  • sítko
  • uzavíratelnou sklenici

Postup

Kaštany nejprve dobře omyjte, abyste je zbavili zbytků půdy a dalších nečistot. Vzhledem k tomu, že budete potřebovat i jejich dužinu, vložte je do sáčku a paličkou na maso je rozdrťte na co nejmenší kousky. Drť přesypejte do sklenice, zalijte vlažnou vodou a zavřete víčkem. A prakticky máte hovoto. Směs nechejte několik hodin (klidně i přes noc) odležet. Pokud sklenicí jemně zatřesete, uvidíte, že se na povrchu vytvoří pěna. To je dobré znamení. Nakonec směs přeceďte přes sítko do nové sklenice a můžete začít prát. 

Jak gel používat

Kaštanový prací gel se používá prakticky stejně jako jiný prací prostředek. Můžete jej nalít do zásobníku pračky, nejlépe přímo do bubnu. Nejlepšího pracího účinku docílíte při praní mezi 30 až 60 °C. Máte-li silně znečištěné oblečení nebo různé druhy fleků, budete potřebovat ještě odstraňovač skvrn. 

Pár rad na závěr

Prací gel uchovávejte v lednici, vydrží vám až čtvrt roku. Máte-li doma hodně kaštanů, připravte si z nich drť, kterou můžete uchovat a v případě potřeby si kdykoliv vyrobit nový prací gel. A aby vám prádlo vonělo a nemuseli jste používat aviváž, vezměte pár nadrcených kaštanů, pokapejte je éterickým olejem, vložte do látkového pytlíku a šup s ním do pračky. Na tu však také nezapomínejte. Kvalita vypraného prádla také hodně závisí na tom, jak dobře se o svůj spotřebič staráte. O tom, co byste pravidelně měli dělat, jsme psali zde.

Zdroj: zerowastechef.com, arosetintedworld.co.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty