Našli jste na zahradě nebo na procházce ježčí mládě? Jak se zachovat a jak poznat, že vaši pomoc potřebuje

 Zahrada 
06. října 2021 13:06 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Ježčí mládě bez vaší pomoci zimu nepřečká Pixabay
Na podzim si ježci hledají svá zimní obydlí, což je pro ně v dnešních voňavých a uklizených zahradách čím dál tím obtížnější. Dospělý ježek si před zimou většinou nějaký úkryt najde, ale osiřelé mládě je bez vaší pomoci prakticky ztracené. Poradíme vám, jak poznat ježka, který vaši pomoc potřebuje a jak se k němu zachovat.

O tom, že jsou ježci v našich zahradách vítáni, nemusíme dlouho vyprávět. Co ale dělat, když najdeme mládě, které bez naší pomoci zimu nepřežije, ani když mu postavíme nejlepší ubytování v ulici? Nezbývá než jej vzít pod svá křídla a ubytovat ho u sebe doma. Kam ho dát, jaký domeček mu přichystat a čím ho krmit, vám poradíme v následujícím textu.

Důležité je se také ujistit, zda jste opravdu našli ježčího sirotka. Samice ježka, matka zdánlivě osiřelého mláděte, se může pohybovat v okolí a hledat pro sebe a mláďata potravu. Do tří hodin by se obvykle měla vrátit. Pokud však najdete mládě, které na první pohled neváží více, než 50 gramů, je prochladlé a nenachází se v hnízdě, je to už jen na vás.

Nejprve se rozhodněte, jestli opravdu chcete a jste schopni poskytnout mláděti bezpečné útočiště po celou dobu zimního spánku. Pokud ne, kontaktujte záchrannou stanici pro zvířata v nouzi, kde vám poradí, co dál dělat, nebo kam ježčí mládě převézt. Pokud nejste zkušený chovatel, je to pro ježka bezpečnější varianta. Jestliže jste se však rozhodli, že vezmete osud zvířete do svých rukou, dobře si přečtěte, jak to udělat správně.

Prohlédněte ježka a zbavte jej parazitů

Než ježka ubytujete u sebe doma, důkladně ho prohlédněte, odstraňte pinzetou případná klíšťata, muší vajíčka či larvy. K hubení blech, roztočů a jiných parazitů použijte přípravky k tomu určené. Nezapomeňte se ale poradit o konkrétním produktu, který je vhodný pro ježčí mládě. Počítejte také s tím, že ježek má i určité množství vnitřních parazitů, kteří jsou nejčastější příčinou úmrtí ježků. Proto ježkovi preventivně podejte aniparazitika, která vám doporučí veterinář.

Kde ježka ubytovat

Rozhodně ho nedávejte ke zvířatům, která již doma máte, jako například křečka nebo morče. Ježek je samotář a musí být ubytovaný samostatně. Ježek bude potřebovat prostor zhruba 1-2 čtvereční metry a výběh by měl mít alespoň 50 centimetrů na výšku, aby vám ježek nevylezl. Výběh vybavte domečkem na spaní, který vystelte senem, slámou, nebo novinami. Podlaha výběhu by měla být omyvatelná a měli byste ji denně čistit. Nejvhodnější pro ježka bude místnost, která je suchá, světlá a je v ní u země kolem 20 °C. Mláďata potřebují pro svůj spánek boudičku, která je vyhřívaná na 30 až 35 °C.

Čím jej krmit

Ježek je hmyzožravec, proto jej máme tak rádi jakožto obyvatele na našich zahradách. Doma vám mouchy chytat nebude, takže je potřeba ho přikrmovat stravou obsahující dostatek masa. Ježčím mláďátkům, která nemají ještě ani 100 gramů, podávejte sušené mléko pro štěňata dle návodu, a to každé čtyři hodiny injekční stříkačkou přímo do tlamy. Poté je potřeba jim namasírovat bříško, aby se správně vyprázdnila. Nikdy je však nekrmte kravským mlékem.

Jakmile přiberou alespoň na 150 gramů, můžete jim začít podávat i konzervu pro koťata a k pití jim dopřejte vystydlý fenyklový čaj. Jakmile se naučí přijímat potravu samostatně, můžete jim nabídnout i odvar z ovesných vloček, rýži či mleté hovězí maso. Pro jistotu ze začátku vše rozmixujte. Postupem času můžete přidávat vařené kuřecí krky, drůbeží či hovězí maso, rýži, kočičí či psí granule a konzervy. Denně by ježek vážící 150 gramů měl dostat 90 gramů potravy. Ježci nad 450 gramů by měli denně spořádat 120 gramů potravy, a to hlavně večer. Zajistěte jim také přístup k pitné vodě.

Návrat do přírody

Po zimním spánku je třeba ježka ještě před vypuštěním do volné přírody vykrmit na původní váhu před zazimováním, a to stejnou stravou, jako před upadnutím do zimního spánku, nebo i moučnými červy či brouky, aby si ježek zvykl na to, že v přírodě mu nikdo maso mixovat nebude.

Možná to pro vás bude po společně strávené zimě těžké, ale během března až dubna nastane čas vrátit ježka zpět. Ježek není mazlíček, není váš majetek, je to divoké zvíře, které patří do volné přírody. Jakmile přestanou teploty klesat pod 5 °C, vraťte ježka nejlépe tam, kde jste ho našli (pokud je toto místo vhodné). A pokud je pro vás loučení těžké, připravte mu ubytování na vaší zahradě. Dále jsme psali: Spadané listí nevyhazujte, má totiž mnohostranné využití. Bude se vám hodit třeba jako mulč.

Zdroj: rspca.org.uk, hedgehogstreet.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod