Nezapomeňte na zimní péči o tlapky vašeho psa. Vyrobte si domácí mastičku

 Mazlíčci 
21. listopadu 2021 20:36 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Posypová sůl může pejskovi způsobit i žaludeční problémy Pixabay
Zima už pomalu klepe na dveře a sní přijde na řadu nejenom sníh, ale i náledí a posypová sůl. Zatímco vaše nohy ochrání obuv, psí tlapky mohou vlivem zimy trpět. Jak je ochránit?

Psí tlapky a zima nejsou spolu vůbec kamarádi. I když kůže na psích nohou bývá tvrdá a drsná, neznamená to, že snese opravdu vše. Obzvláště zle jí dělají změny teplot, takže může snadno popraskat a zanítit se. Jak tedy tuto citlivou část psího těla ochránit?

Posypová sůl může uškodit

Posypová sůl škodí nejenom tlapkám, ale také může nadělat pěknou paseku v zažívacím traktu pejska. Jak je to možné? Posypová sůl totiž tlapky vysušuje, bolestivě rozleptává a dráždí. Psi to řeší tím, že si tlapky olizují, což jim může způsobit nepříjemné zažívací problémy v podobě zvracení nebo průjmu. Všem těmto problémům se ale dá snadno předejít.

Prevence je základ

S příchodem chladnějších dní je potřeba psím tlapkám věnovat patřičnou péči a pozornost. S tím souvisí jejich pravidelné promazávání speciálním krémem. Ten si můžete koupit, nebo třeba snadno vyrobit také doma. 

Potřebujete

  • sklenici s víčkem
  • 1/4 hrnku bambuckého másla
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/8 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku granulovaného včelího vosku

Postup

Všechny suroviny dejte do větší nádoby, promíchejte a vložte do vodní lázně. Míchejte tak dlouho, dokud se vše nespojí v jednotnou hmotu. Přibližně to trvá deset minut. Jakmile je směs hotová, vyndejte ji z hrnce a rozlejte do sklenice či skleniček. Nechejte vychladnout a poté uchovejte v lednici.

Na procházku i po ní

Mastí promažte tlapky pejska nejenom vždy, když půjdete na procházku, ale také po příchodu z ní. Ještě před tím ale tlapky nejdřív omyjte vlažnou vodou, důkladně osušte a zkontrolujte, zda nemá pejsek někde popraskanou kůži. Pokud pejskovi mezi polštářky prorůstá srst, vezměte malé nůžky a opatrně je odstraňte, aby se mu na ně venku nenabaloval sníh, sůl a nečistoty. Připravit na zimu je také potřeba i pejsky, kteří bydlí celoročně venku. Na co byste neměli zapomenout jsme psali zde.

Zdroj: tractive.com, www.rei.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47