Podle čeho poznáte, že má váš pes alergii na potraviny?

 Mazlíčci 
02. října 2019 15:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Alergie na potraviny se může objevit kdykoliv Depositphotos
Drbe se vás mazlíček častěji než jindy? Nemusí jít nutně o parazity, ale o potravinovou alergii. Na rozdíl od lidí však příznaky potravinové alergie nebývají až tak nápadné.

I domácí mazlíčci trpí alergiemi, například na trávu, pyl, prach či roztoče. A neobvyklé nejsou ani alergie na určité druhy potravin. Ta se navíc v posledních letech objevuje čím dál častěji. Na rozdíl od lidí však příznaky potravinové alergie nebývají až tak nápadné. Jak ji tedy rozpoznat? 

Objeví se kdykoliv

Obvykle se alergie objevují u psů do prvního roku života. Nicméně, stejně jako je tomu u lidí, se může objevit prakticky kdykoliv. A poměrně často jde také o kombinace více alergií.  

Nejčastější příznaky

  • začervenalé nebo nateklé oči, uši či čenich
  • zhoršené dýchání
  • časté záněty uší
  • kýchání
  • častější olizování nebo tření se o cokoliv
  • červená místa nebo skvrny na pokožce
  • nadměrné škrábání
  • ztráta srsti
  • okusování se
  • plynatost
  • průjem
  • zvracení nebo úbytek váhy

Když tělu "nechutnají" granule

Za vznikem alergí může celá řada faktorů. V první řadě za tím stojí genetické předpoklady, například u některých vyšlechtěných plemen. Nejčastěji postihuje jezevčíky, dalmatiny, kolie, šarpeje, labradorské retrívry, kokršpaněly, jorkšírské teriéry nebo pudly. Většina psích alergiků se totiž již narodí s nedostatečnou kožní bariérou. A díky ní pak antigeny mohem snadněji prostoupí do kůže, což obvykle vede k dalším nepříjemnostem, například nedostatečné funkci trávicího traktu. Někdy může za vznik alergie také složení krmiva. Při dlouhodobém podávání stejného druhu granulí si tělo může vybudovat odpor k umělým látkám, které vyvolají alergickou reakci. Proto je lepší granule střídat.

Alergie na maso i kukuřici

K nejčastějším potravinám, které mohou u psů vyvolat alergie, patří hovězí maso, kravské mléko, pšenice, vejce, kuřecí maso a kukuřice, ale i jiné druhy potravin, které jsou pro psa vyloženě škodlivé. O těchto toxických potravinách jsme více psali zde. V poslední době se také objevuje intolerance na lepek a laktózu. 

Diagnóza alergie

Odhalení alergie probíhá podobně jako u lidí. Veterinář aplikuje psovi pod kůži alergeny a sleduje se následná alergická reakce. Pomoci mohou také krevní testy. Psovi bývá obvykle naordinována tzv. restrikční hypoalergická dieta. Jde vlastně o krmivo, které je složeno z látek, s nimiž se pes doposud nesetkal a jeho tělo na ně tedy nebude reagovat. Postupně pak bývá organismus vystavován podezřelým antigenům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008