Je čas probrat muškáty ze zimního spánku. Dopřejte jim jarní sestřih, bohatší zálivku a dřevěné uhlí

 Zahrada 
18. března 2022 07:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez správné péče se bohatých květů nedočkáte Depositphotos
Muškáty patří k nejoblíbenějším květinám, které během letní sezony zdobí desetitisíce balkonů a teras. Pokud je necháváte přezimovat, nastává čas na jejich jarní probuzení.

Během zimy muškátům vyhovovaly chladnější místnosti, například zimní zahrada, garáž nebo chodba. Jenomže jestli se chcete letos dočkat bohatých květů, je potřeba se jim začít věnovat. A nejde jen o zálivku.

Jarní sestřih

Nejprve muškáty dobře zkontrolujte, jestli jsou zdravé. Ostřihejte slabé, poškozené, nemocné a uschlé výhonky. Pokud jsou na nich mrtvé květy, zbavte se i jich, jelikož mohou být ideálním zdrojem choroboplodných zárodků a škůdců. Celou rostlinku ostříhejte maximálně na výšku 10 až 15 centimetrů tak, aby zůstaly jen nejsilnější výhony. Poté je potřeba je přesadit

Dopřejte jim uhlí 

Pelargoniím udělá dobře, pokud je přesadíte do nového substrátu. Během tohoto procesu se určitě neostýchejte jemně seříznout kořeny. Na dno květináče nasypejte trochu nového substrátu, na něj rozložte dřevěné uhlí, díky němu se kořeny rychleji uchytí. Teprve poté květinu zasaďte do nové zeminy. Květináče poté již přeneste na teplejší a světlejší místo, aby si rostliny postupně zvykly.

Zvyšte zálivku

Zvyšte rostlinám příděl vody. A po třech týdnech přidejte i dávku hnojiva, která rostliny nakopne a dodá jim novou sílu. Jakmile pomine riziko mrazíků, můžeme muškáty přemístit na venkovní stanoviště. A pak už se jen můžete těšit na záplavu krásných květů. Jak se dál starat o muškáty se dočtete zde.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008