Ať vás výpadek proudu nepřekvapí. Vybavte domácnost svítilnou

 Dům 
06. února 2020 11:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Alespoň kapesní svítilna by měla být v každé domácnosti Depositphotos
Svítilna vám při výpadku proudu dodá pocit bezpečí a jistoty. Z toho důvodu její výběr nepodceňujte.

Několikahodinový výpadek proudu může zaskočit každou domácnost, a to zvlášť ve chvíli, kdy váš dům nečekaně pohltí naprostá tma. Tuto možnost rozhodně nepodceňujte a vyvarujte se toho, že budete spoléhat pouze na světlo z mobilního telefonu. Pořiďte si do domácí výbavy spolehlivou svítilnu a zásobu baterií, které uložte na snadno přístupném místě. Zapalovat svíčky se nedoporučuje, a pokud už to musí být, je potřeba mít oheň neustále pod dohledem.

Klasika v kapesní svítilně

Pokud se nechcete vrhat do žádných přehnaných výdajů, poohlédněte se po kapesní svítilně na baterie. Cenově vyjde zhruba na dvě stě korun a při výpadku proudu vám při orientaci po domě rozhodně pomůže. Výhodou je její jednoduchá obsluha a lehké provedení. Základní typy mají dosah osvětlení zhruba do 150 metrů. Často narazíte na kapesní svítilny, které jsou vybaveny kroužkem na klíče, tudíž je můžete nosit stále u sebe.

V dnešní době při pohledu do přední části svítilny nenajdete malou halogenovou žárovku, ale spoustu drobných LED diod, které na rozdíl od žárovek mají vysokou světelnou účinnost, menší odběr energie, výrazně delší životnost, umožňují svícení v různých režimech, a také jsou odolnější vůči nárazům. Velmi vyhledávané jsou ruční LED svítilny, které vám zajistí přísun světla na několik dní. Právě výdrž baterie je největším plusem. Základem každé lepší svítilny jsou nejrůznější magnety a háčky, pomocí kterých si ji přichytíte tak, aby vám svítila pod ruce. Navíc samotné tělo svítilny se dá často různě ohnout nebo zlomit, čímž docílíte svícení z opravdu jakéhokoli úhlu. Základní svítilnu lze sehnat do šesti set korun. Jaké nářadí doma nesmí chybět, jsem psali zde.

Pořádný výkon

Pokud však máte rozlehlý pozemek a budete potřebovat opravdu výkonnou svítilnu, sáhněte po velké ruční LED svítilně. Jejich cena sice dosahuje několika tisíc korun, ale za to je extrémně účinná. Výjimkou není maximální dosvit v řádech několika stovek metrů. Některé typy dosvítí dokonce až na kilometr. Svítilna se většinou ovládá tlačítkem na boku, kterým lze volit mezi několika stálými režimy svícení. Tento pomocník je vybaven ochranou proti přehřátí - pokud teplota svítilny vzroste nad 50 °C, tak automaticky sníží výkon. Výjimkou není ani její vodotěsnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008