Pokojové rostliny, které jsou pro vaše kočky bezpečné. Orchidej, kapradí a další květiny si klidně mohou dát k svačině

 Mazlíčci 
05. května 2022 13:58 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
4 fotografie v galerii
A nezapomínejte na kočičí trávu Unsplash
Zaplnit svůj dům živou zelení a květinami se vždy zdá jako dobrý nápad. Ovšem dokud si nevzpomenete, že u vás bydlí velmi zvědavá kočka. Huňatý člen vaší rodiny, který nemá problém strčit hlavu do všeho, co potká. Proto je důležité kupovat rostliny, které jsou pro kočky zcela bezpečné, a to i v případě, že se je rozhodnou ochutnat.

Když se rozhodnete obohatit svůj dům o nové pokojové rostliny, nebo naopak obohatit svůj dům plný pokojových květin o nového zvířecího člena domácnosti, je dobré vybrat takové rostliny, které vašim zvířatům neuškodí. Dnes vám přinášíme seznam rostlin, které jsou podle ASPCA (Americké společnosti pro prevenci krutosti na zvířatech) pro kočky zcela bezpečné, což znamená, že se nemusíte bát, když se rozhodnou udělat si z jedné z nich polední svačinu.

Následující seznam zahrnuje nejen bezpečné rostliny, ale rovněž takové, které čistí vzduch, oživí vaši koupelnu, kancelář, obývací pokoj nebo jakýkoli jiný prostor ve vašem domově.

Pepřinec

Tato pokojová rostlina vhodná do kanceláře má silné zelené listy, které vytvářejí drobné bílé květy. Stačí ji zalévat pouze jednou nebo dvakrát týdně a dopřát jí nepřímé sluneční světlo.

Sleziník hnízdovitý

Této klikaté zelené rostlině se opravdu daří především v koupelnách, protože miluje vlhkost a nepotřebuje spoustu přirozeného světla.

Orchidej

Orchideje mohou být náročnější na údržbu než ostatní pokojové rostliny na tomto seznamu, ale mají tu výhodu, že jsou krásné a pro kočky bezpečné. A nelekejte se, když odkvetou a zhruba po třech měsících opadají. Dopřejte jim péči, zalévejte je a ony vám vykvetou znovu.

Pachira vodní

Umístěte tento miniaturní stromek do jakékoli místnosti, abyste jí dodali tropický nádech, který vytvoří spletený stonek a palmové listy. Kromě toho, že je neuvěřitelně nenáročný na údržbu a netoxický pro kočky, přináší dle Feng Shui svému majiteli pozitivní energii a štěstí.

Kočičí tráva

Tato travnatá zeleň byla doslova vyšlechtěna s ohledem na kočky. Vaše kočka může tuto květinu žvýkat jak chce, ba dokonce by měla, jelikož je tato bylina plná prospěšných živin. Držte ji ale stranou od ostatních pokojových rostlin, aby vaše kočka pochopila, že tohle je jediná květina, u které vyloženě chcete, aby ji okusovala.

Maranta běložilnatá

Nápadné pruhy na listech dělají z této rostliny královnu každé místnosti, zvláště pokud má poměrně neutrální barevnou paletu. Jen se ujistěte, že je umístěna na slunném místě a má neustále vlhkou půdu. Jednou týdně její listy postříkejte rozprašovačem.

Bromélie

Jakmile začne jasně červený střed vadnout, můžete si všimnout, že se kolem rostliny začnou objevovat mladé výhonky, které můžete rozsadit a vypěstovat si tak celou rodinku této krásné pokojové rostliny. Ideální podmínky pro pěstování jsou v otevřené místnosti s nepřímým slunečním zářením. Květinu zalévejte až ve chvíli, kdy je půda na dotek suchá.

Pilea Peperomioides

Někdo v ní vidí palačinky, jiný UFO, ale my na této krásce vidíme jen rozkošné lístky ve tvaru mincí. Možná proto se jí někdy přezdívá i Chinese money plant nebo palačinková rostlina. Zalévejte ji jednou týdně a umístěte ji na okenní parapet, aby mohla absorbovat dostatek přímého slunečního světla.

Nephrolepis obliterata

I když tuto rostlinu strčíte do závěsného košíku, abyste ji udrželi mimo dosah, moc dobře víte, že vaše kočka najde způsob, jak se k ní dostat a rozcupovat ji na kousky. Umístěte ji do květináče v místnosti s nízkým až částečným slunečním zářením a zalijte ji, jakmile si všimnete světle zelených listů.

Kalátea "Freddie"

Kontrastní pruhy této rostliny na vás opravdu zapůsobí. Podobně jako u odrůdy s červenými žilkami se listy večer zavřou jako ruce při modlitbě a znovu se otevřou, jakmile je zasáhne denní světlo. Udržujte půdu této krásné rostliny vlhkou a přesuňte ji na světlé místo ve vašem domově.

Tillandsia ionantha

Máte-li nedostatek místa, nechte vzdušné rostliny viset v květináčích nebo je vystavte v malých teráriích. Zalévejte důkladně. Každé dva týdny namočte vzdušné rostliny do vody o pokojové teplotě a poté je pravidelně roste.

Zdroj: goodhousekeeping.com, aspca.org.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve