Jak doma vyčistit ucpané odpady i bez pomoci instalatéra. Vsaďte na jedlou sodu a ocet

 Dům 
10. dubna 2022 10:35 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlá soda v kombinaci s octem dokáže s ucpaným odpadem zázraky Depositphotos
Ucpané a zapáchající odpady dokážou pořádně potrápit. Ať už se vám ucpal odpad v kuchyni nebo v koupelně, nevolejte jako první pomoc instalatéra a neprohánějte sifon agresivní chemií. S ucpanými odpady si totiž hravě poradí dvě obyčejné suroviny, které máte běžně doma. Poradíme vám, jak na to.

Se zapáchajícím odpadem, který neodtéká, se v životě setkal snad každý. I když se nejedná o nic hrozného, ucpané odpady dokážou pořádně znepříjemnit den. Bohužel spousta lidí jako první možnost volí buď služby instalatéra, které vyjdou většinou draho, nebo sáhnou po agresivní chemii, takzvaném krtkovi. Ten však může při častějším používání sifon poškodit, proto se mu raději vyhněte.

Předcházejte ucpání odpadů

Ještě než vám prozradíme, jak bez pomoci instalatéra či agresivní chemie vyčistit odpady, tak se pozastavíme nad důležitým tématem, a sice prevencí ucpaných odpadů. Tento problém totiž nebudete muset vůbec řešit, pokud budete dodržovat několik rad. Co se týká koupelny, zde jsou nejčastější příčinou ucpání odpadu vlasy. Abyste tomuto zabránili, kupte si v drogerii nebo v železářství obyčejné sítko do sifonů, a poté z něj vlasy pravidelně odstraňujte. Sítko také čas od času umyjte mýdlem. Oproti tomu odpady v kuchyních se ucpávají obvykle kvůli zbytkům jídla a nánosům tuku. Právě na něj se postupně v sifonu přilepují ostatní kousky jídla a za nějakou dobu se odpad jednoduše ucpe. Proto dejte do odpadu ve dřezu také sítko a rozhodně do něj nikdy nevylévejte tuk.

Mechanické čištění odpadu

Jestliže máte ucpaný odpad, pak jej musíte v první řadě mechanicky vyčistit. Nejlépe se vám bude pracovat s klasickým gumovým zvonem. Několikrát na odpadu zapumpujte a usazeniny by měly rázem povolit. Pokud se tak ale nestane, zakupte si v hobby marketu speciální kanalizační spirálu či instalaterské pero, kterým opatrně protáhnete sifón. Jestliže ani to nezabere, můžete v krajním případě rozebrat sifón, či vyzkoušet jeden z níže popsaných triků.

Použijte jedlou sodu a ocet

Jedlá soda má stejně jako prášek do pečiva v domácnosti nekonečné možností využití. Jedním z nich jsou ucpané a zapáchající sifóny. Jak na to? Nasypte 1 až 2 sáčky prášku do pečiva (nebo stejné množství jedlé sody) do sifónu, přilijte 200 ml octa a po chvíli zalijte vroucí vodou. Proces opakujte ještě jednou. Můžete také nechat jedlou sodu a ocet v sifónu působit zhruba 15 minut a až poté zalít horkou vodou. Do sifonu nakonec nasypte sůl a zalijte zbytkem horké vody. Slouží to k neutralizaci zápachů a dezinfekci.

Kdy vyhledat instalatéra

Pokud žádná z výše uvedených rad vám na ucpaný zapáchající sifón nepomohla a odpad máte i nadále ucpaný, je potřeba vyzkoušet buď chemické přípravky nebo rovnou zavolat odborníka. Dále čtěte: Pokud chcete vyčistit sklokeramickou desku bez použití chemie, vsaďte na ocet a prášek do pečiva.

Zdroj: thespruce.com, liquidplumr.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47