Začíná sezóna klíšťat. Jak správně ochránit domácí mazlíčky a zabránit přenosu infekce na majitele

 Mazlíčci 
21. dubna 2022 09:06 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chraňte psa před nebezpečnými klíšťaty například pomocí speciálního obojku Shutterstock
S příchodem jara, oteplujícím se počasím a zelenající se přírodou je nejvyšší čas ochránit vaše čtyřnohé mazlíčky proti nastávající hrozbě. Sezóna klíšťat je tady. Zakousnuté klíště je nejen nebezpečné pro vašeho mazlíčka, ale také pro vás samotné. Může totiž dojít k přenosu onemocnění. Poradíme vám, jak domácí mazlíčky proti klíšťatům nejlépe ochránit.

Jaro je tady. Teploty stále rostou, příroda se zelená, a to značí jednu nepříjemnou skutečnost - sezóna klíšťat začala. Obecně mají sice klíšťata nejvyšší aktivitu od května do července, přesto je potřeba mít na vědomí, že se vyskytují už od začátku jara až do konce listopadu. Riziko nákazy onemocnění, jež tento parazit přenáší, není rozhodně radno podceňovat. Navíc, při nesprávné manipulaci může dojít k přenosu infekce na majitele. 

Onemocnění, která klíšťata přenášejí

Jak bylo řečeno, klíšťata jsou nebezpečná z toho důvodu, že přenášejí řadu onemocnění. Nejznámější je nejspíš virus klíšťové encefalitidy, a dále bakterie vyvolávající známou boreliózu. Mezi méně známé choroby se řadí poté   ehrlichióza, anaplazmóza a babezióza. Tyto nemoci však nejsou o nic méně závažnější, než borelióza a encefalitida. Jelikož se některými onemocnění může nakazit i majitel, ať už kvůli nesprávné manipulaci při odstranění či na něj živé klíště přeleze a zakousne se, je opravdu potřeba myslet na správnou ochranu domácího mazlíčka.

Jak domácí mazlíčky ochránit

Je zřejmé, že je prevence na prvním místě. Antiparazitních přípravků, které vaše domácí mazlíčky ochrání jak před klíšťaty, tak jinými parazity, je na trhu celá řada. S jejich výběrem si však ideálně nechte poradit na veterině či v lékárně, abyste byli přesvědčeni o účinnosti a kvalitě výrobku. K dispozici jsou antiparazitní pipety, obojky, spreje, pudry či antiparazitní tablety. Před koupí vždy zkontrolujte, zda je daný prostředek skutečně aktivní také proti klíšťatům. Některé totiž mohou fungovat jen proti blechám.

Další preventivní opatření

Kromě zmíněných preventivních opatření ve formě antiparazitních prostředků se doporučuje sekat nakrátko trávu na zahradě. Poté, když jdete na procházku i s kočárem nebo na kole, nastříkejte repelentem i tyto věci. Klíště se na nich může totiž snadno přichytit a vy si ho přinesete až domů. Jakmile přijdete s mazlíčkem z procházky, je potřeba ho důkladně vyčesat, zejména pokud má dlouhou srst, a pečlivě ho zkontrolovat.

Jak správně odstranit klíště

Klíště odstraňujte s rukavicemi, protože může být infekční. K odstranění použijte pinzetu nebo speciální háčky na odstranění klíšťat. Klíště zachyťte v místě zakousnutí, nikdy ne za napité tělo. Dejte pozor na to, abyste ho neroztrhli nebo příliš nezmáčkli. Bakterie boreliózy se nachází v jeho trávicím traktu, proto nesmíte poškodit jeho tělo. Kůži po odstranění klíštěte nezapomeňte důkladně vydezinfikovat. To kvůli tomu, že virus klíšťové encefalitidy je ve slinách klíštěte. Klíště spláchněte v záchodě nebo spalte.

Zdroj: kliste.cz, tyden.cz, klistova-encefalitida.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008