Zahrada v dubnu: Je třeba postarat se o stromy, půdu i trávník. Přehled důležitých úkonů, na které nezapomenout

 Zahrada 
13. dubna 2022 09:09 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Duben je pro zahrádkáře časově nejnáročnějším měsícem vůbec Depositphotos
Duben je obvykle pro všechny zahrádkáře a pěstitele jedním z nejnáročnějších a nejdůležitějších měsíců. Jedná se totiž o období zásadní pro zajištění celkové prosperity zahrady a kvality úrody. V tomto článku vám proto poradíme, na jaké práce na zahradě nesmíte rozhodně zapomenout, a také čeho se vyvarovat.

S příchodem dubna má každý zahrádkář opravdu pořádně na pilno. Pokud však nezanedbá žádnou z doporučených prací, pak se mu zahrada odmění bohatou úrodu, celkovou prosperitou, a navíc budou všechny rostliny, keře i stromy méně náchylné k napadení různými nemilými chorobami. Jelikož je prací v dubnu opravdu hodně, tak jsme je pro vás rozdělili do několika hlavních oblastí. Takto máte přehledný seznam toho, na co je potřeba se zaměřit. 

Užitková zahrada

Nejpozději do poloviny dubna je potřeba vysadit jarní česnek, díky čemuž se dočkáte nejlepší úrody a předejdete napadení obávanými chorobami. Dále, polovina dubna je ideálním obdobím pro výsadbu ranách brambor, a to jak v předklíčené či nepředklíčené podobě. Nezapomeňte bramborám vylepšit půdu výživným kompostem, jež podpoří krásně jejich prosperitu.

V neposlední řadě je nejvyšší čas vyset kořenovou zeleninu, saláty či ředkvičky. S hrachem můžete klidně ještě nějaký týden vyčkat. Na konci dubna by se vaše pozornost měla přesunout k rajčatům, okurkám a paprikám, které byste měli přesadit do skleníků či fóliovníků.

Ostříhejte bylinky

Nakonec nezapomeňte na sestříhání víceletých bylinek, které obrůstají z nadzemních částí. Tyto byliny si můžete například nasušit nebo použít okamžitě na salát. Jakmile byliny ostříháte, uvidíte, jak velmi rychle obrostou.  

Prořezání stromů

Pakliže jste v loňském roce nestihli prořezat peckoviny, pak je nejvyšší čas tuto práci dohnat. Díky tomu, že bývá v dubnu teplejší počasí, tak se řezy na stromech budou rychleji hojit, což je rozhodně žádoucí. Prořezáním to ale nekončí. V dubnu byste měli okopat půdu okolo stromů a namulčovat ji. Je to z toho důvodu, aby se v zemině udrželo více vláhy. Posléze na konci dubna, když jsou stromy plné mízy, tak se připravte na jejich přeroubování. 

Čas k založení nového trávníku

Pokud plánujete založit nový trávník, pak je duben ideální dobou. Důležitá je pečlivá příprava půdy, její obohacení o hnojivo a posléze výběr kvalitního osiva, které má minimum semen plevele. Samozřejmě je pak na místě pravidelná zálivka, aby se tráva co nejdříve uchytila. 

Péče o trávník stávající

I trávník stávající potřebuje velkou péči. To hlavní je odstranění mechového porostu a jiného plevele, který do trávníku nepatří. Nezapomeňte odstraňovat plevel i s kořenem a rozhodně jej nenechte vykvést, protože se poté rychle rozmnožuje. Dále je vhodné na jaře trávník provzdušnit, což také umocní jeho prosperitu. Jedná se o takzvanou vertikulaci, ale pokud vertikulátor nemáte, stačí trávník propíchat vidlemi. 

A pokud vás zajímá nejlepší čas sekání, pak se řiďte hodinami přírody. V momentě, kdy uvidíte květy zlatice, tak je čas posekat poprvé v novém roce trávník. Sekejte nízko, ideální výška seče je okolo 4 až 5 centimetrů.

Zdroj: theenglishgarden.co.uk, gardenersworld.com, housebeautiful.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47