Vhodná plemena pro vodicího psa? Není to jen labrador či retrívr

 Mazlíčci 
14. září 2018 14:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejvhodnějším vodicím psem je retrívr Shutterstock
Máte doma člověka, který má problémy se zrakem? Při orientaci doma, ale hlavně na ulici mu může pomoct vodicí pes. Speciálně zaměřené organizace ho školí až dva roky. Nejvíce se hodí skupina retrívrů, ale také pudl, ovčák nebo border collie a knírač.

Nejvíce využívanou skupinou je zlatý nebo labradorský retrívr. Je učenlivý, trpělivý, dobrosrdečný a nekonfliktní vůči ostatním psům a jiným zvířatům. Má velkou schopnost se přizpůsobit. Proto je jejich využití při výcviku pro osoby s nejrůznějšími typy postižení největší.

Pozorná i poslušná

Velmi inteligentní je border collie. Je živá, pozorná a poslušná a dobře se ovládá. Nesmí být nervózní ani agresivní, to by se na vodicího psa nehodilo. Border collie má mnoho barevných variant, srst může být krátká nebo středně dlouhá.

Jako psi pro lidi s problémy zraku se používají i různé typy ovčáků včetně německého. Je nejvšestrannější pracovní pes na celém světě. Je velmi inteligentní, pracovitý a také ostražitý. Bývá tolerantní vůči dětem a také i k jiným domácím zvířatům. Před rokem 1989 byl německý ovčák jediným psem v naší zemi, který se využíval jako vodicí pes.

Potřebuje však důsledné vedení a pracovní využití, proto se nemusí hodit ke každému. Z toho důvodu ho nahradila i jiná plemena, především retrívr. I dnes ale může být německý ovčák dobrým parťákem pro důsledného majitele, jemuž může být dobrým vodicím psem.

Mnoho pohybu

Pro nevidomé se využívají i belgičtí ovčáci, kteří jsou také všestranní. Jsou inteligentní, rychlí, ale také ochotní spolupracovat. Mohou být však také tvrdohlaví. Tento pes má navíc velkou potřebu pohybu. Proto je lepší, když si ho k sobě vezme spíš aktivní mladý člověk s částečnou nevidomostí než-li starší člověk, který už toho moc nenachodí.

Vhodným plemenem jsou i pudlové. Díky struktuře srsti se hodí k alergikům. Jejich výhodou je, že jsou čtyři velikosti, takže je můžou mít různě velcí i různě nároční lidé. Nejmenší je toy, pak trpasličí, střední a velký pudl. Pudlové mohou být v mnoha barvách. Je potřeba je pravidelně nechat stříhat. Pudl je věrný a učenlivý. Je také odolný a optimistický, což z něj dělá příjemného společníka.

Velký i malý

Hodit se mohou i knírači. Velký knírač je dobromyslný a vyrovnaný a také velmi věrný svému pánovi. Má vysoce rozvinuté smyslové orgány, je silný, vytrvalý a také odolný proti povětrnostním vlivům a nemocem. Díky výkonnosti a sebejistotě je vhodný jako společenský, sportovní i pracovní pes. Potřebuje však více pohybu.

I když je malý knírač drobný, v mnoha asistenčních úlohách se dokáže vyrovnat středně velkým psům. Není pro něj problém pomoct člověku s otevřením šuplíku, dveří, ale také pomoct při svlékání nebo podávání různých předmětů. O vhodných psech do domu a k dětěm jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve