Bosé stezky jsou zdravé nejenom pro děti. Vlastní můžete mít také na zahradě

 Zahrada 
06. července 2020 11:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chůze na boso je zdravá nejenom pro děti Depositphotos
Bosé stezky jsou zdravé nejenom pro děti, ale také pro dospělé. Desítky takových chodníčků se objevují i po republice. Ale máte-li zahradu, můžete si bosou stezku vyrobit sami. Není to těžké.

Polovina lidí trpí nějakými deformaci chodidel. Není divu. Celý den musí nohy trávit v pevné obuvi, ne vždy bývá kvalitní. Proto je potřeba chodidlům co nejvíce ulevovat. Nejlepším způsobem je chůze na boso. A obzvláště pro děti. Pravda, pohybovat se po prašných městských chodnících, kde občas můžete šlápnout do něčeho hodně nevábného, moc lákavé není. V posledních letech se tak můžete setkat s pojmem bosá stezka. Jde o turistickou atrakci, kterou lze najít na několika místech České republiky.

Vytyčte si prostor

První, co musíte udělat, je vyznačit si prostor budoucí stezky. Ta by měla být dlouhá alespoň 4 metry a široká kolem tři čtvrtě metru. Její tvar záleží čiště na vás a také na možnostech vaší zahrady. Stezka může být rovná a dlouhá nebo také různě klikatá. Pokud máte prostor vytyčený, odhrabejte zeminu zhruba do hloubky 10 cm. 

Obrubníky

Aby vám cestička za chvíli nezarostla plevelem, je dobré ji vystlat nějakou zahradní textilií nebo fólií. Kolem dokola udělejte obrubník, třeba z oblázků, kousků dřeva nebo jiného materiálu. Použít můžete také různé plastové obrubníky, které jdou poměrně snadno tvarovat.

Jednotlivá pole

Povrchy polí byste měli tvořit od nejjemnějšího po nejhrubší materiál. Takže na začátek jsou vhodný např. písek, kameny, jemný štěrk, hladké dřevěné příčky, jehličí a podobně. Tyto materiály by především měly být pro bosá chodidla příjemné. Navíc pokud se jedná o netrénované nohy, dokáží jej tak nenásilnou formu připravit na těžší terén. Ten by měl být tvořen z hrubších materiálů, ale o to více budou pole kratší. Po něm by měla opět následovat relaxová zóna s příjemným terénem. Ten by měl tvořit alespoň tři čtvrtiny z celkové cesty. Mějte na paměti, že nejde o to člověka odradit, ale zpříjemnit mu běžnou chůzi něčím novým. Podobnou stezku, která je ideální pro malé děti, si však můžete vytvořit i u vás doma. Jak na senzomotorický koberec jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47