Máte chuť na granátové jablíčko, ale nevíte, jak ho pohodlně sníst? Poradíme Vám!
Když si v obchodě vybíráte granátové jablíčko, nejdříve si pozorně prohlédněte jeho slupku. Musí být hladká, pevná a nepoškozená, jen tak si granátové jablko zachová svou vynikající chuť. Dužnatá mázdra (membrána) mezi zrníčky nesmí být příliš tuhá a nápadná, zrníčka musí být křehká tak, že se téměr rozplývají na jazyku.
Technika „na mokro“
Odkrojte korunku granátového jablka a rozkrájejte jablko na několik kousků (ve tvaru měsíčků). Vložte granátové jablko do vody, rukama rozdělejte (natrhejte) jabko na menší kousky a oddělte zrníčka od slupky a vnitřních membrán. Kousky bílé membrány budou plavat na hladině, sesbírejte je. Slejte vodu, v míse zůstanou jenom zrníčka, která jsou připravena ke konzumaci.
Technika „na otlounkánka“
Rozkrojte granátové jablko vertikálně na poloviny. Položte jablko rozkrojenou částí nahoru a proveďte 4 stejné řezy asi 5 cm dlouhé a 5 cm hluboké. Držte jablko rozkroujenou částí dolů nad hlubší miskou a zatlačte na slupku oba palci stejnou silou, ale nesmí se roztrhat. Držte jablko jednou rukou a velkou lžící nebo malým válečkem pobouchejte. Semínka vypadají do připravené misky.
A co dělat s lákavýmí zrníčky?
Samožřejmě, můžete je rovnou sníst – ale jestliže hledáte rozmanitost, zábavu a nezapomenutelný kulinářský zážitek, pak jimi zkuste posypat salát, přidat je do ovocných desertů, koláčů nebo pudinků nebo z nich připravte marinádu, polevu, ozdobte jimi různé pokrmy. Přidejte je do palačinek, lívanců, ovesné nebo krupicové kaše, müsli, ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů.