Jak obarvit látku kávou nebo čajem

 Dílna 
17. září 2017 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jste tvořiví a máte rádi přírodní materiály? Potom je tato metoda právě pro vás! internet
Pokud chcete obarvit látku levně a bez použití chemikálií, vyzkoušejte k barvení přírodní materiály jako je například káva nebo čaj. Je to skvělý způsob, jak vytvořit starobylý vzhled nebo zamaskovat skvrny na utěrkách nebo ručnících. V neposlední řadě celý proces voní mnohem lépe než v případě, že bychom použili průmyslová barviva.

Co všechno budeme na přípravu potřebovat? Co se týče materiálu, neobejdeme se bez látky, kterou chceme nabarvit, kávy nebo sáčků čaje. Z dalších pomůcek budeme potřebovat větší nádobu, ve které budeme látku namáčet, něco, čím látku ponoříme a vytáhneme, a konvici na přípravu kávy nebo čaje.

Pokud chcete pracovat s čajem, nejprve ze sáčků odstřihněte provázky a štítky. Potom naplňte konvici nebo větší hrnec vřelou vodou a sáčky do ní ponořte. Použijte alespoň třicet čajových sáčků a nechte je louhovat alespoň patnáct minut. Kávu můžete použít i instantní. Naberte alespoň půl hrnku a uvařte větší množství kávy.

Když se chystáte obarvit už použitou látku, nezapomeňte ji před tím vyprat. Nemusíte ale čekat, až uschne. Pokud máte látku novou, pořádně ji vymáchejte ve vodě a vyždímejte. Opět ale nenechávejte uschnout. Namočte látku do hrnce s čajem nebo vodou. Pomozte si třeba vařečkou, aby látka zůstala na dně. Nechte ji ponořenou alespoň hodinu. Čím silnější je káva nebo čaj a čím déle v ní bude látka namočená, tím bude barva výraznější.

Potom látku zběžně opláchněte studenou vodou s trochou octa, aby se barva zafixovala. Pokud se vám barva zdá příliš světla, proces opakujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008