Triky, jak rychle a snadno oloupat pomeranč
Metod, jak oloupat pomeranč, je hned několik. Většina lidí volí klasické loupání kůry rukama kolem dokola nebo jak to jde. To je však zbytečně zdlouhavé, pracné a ve většině případů máte ruce od lepkavé šťávy. Vyzkoušejte něco nového.
Loupání nožem
Vezměte si ostrý nůž. Bude vám stačit i malý nožík s ostrou špičkou. Vsuňte špičku nože pod slupku pomeranče na horní straně a odřízněte horní konec slupky. Potom si pomeranč otáčejte v ruce a nožem postupně odřízněte i zbytek slupky.
Tímto způsobem oloupejte celý pomeranč. Nůž byste měli mít směrem k sobě a pomerančem byste měli během loupání otáčet. Slupka by se měla odlupovat v jednom kuse. Když omylem odříznete i kousek pomeranče, nic si z toho nedělejte – když budete trénovat, brzy se zlepšíte.
Můžete nožem také vertikálně naříznout slupku pomeranče, aby se vám snáze loupal rukama. Dejte si ale pozor, abyste neřízli příliš hluboko a pomeranč vám nevytekl.
Loupání lžící
Položte si pomeranč na stůl a dlaní ho po něm poválejte, aby se slupka uvolnila. Pak vezměte ostrý nůž a udělejte po straně pomeranče asi 3 cm dlouhý vertikální řez. Prořízněte celou slupku, ale dejte pozor, abyste neřízli do dužiny pomeranče.
Vsuňte pod slupku lžíci. Vezměte si lžíci a vsuňte ji pod slupku pomeranče u řezu. Posouvejte lžíci pod slupkou a tímto způsobem pomeranč oloupejte.
Bleskové oloupání pomocí tří řezů
Vůbec nejrychlejší a nejčistší metoda je ale pomocí tří jednoduchých řezů. Ostrým nožíkem odřízněte vrchní a spodní část pomeranče. Pak proveďte třetí řez, a to od vrchu dolů tak, že se nožem zastavíte ve středu pomeranče. Ovoce pak krásně rozděláte jako harmoniku, ze které jednotlivé měsíčky snadno vyloupnete.
Dvojí efekt
Pomeranč lze oloupat i tak, že vám ještě kůra poslouží jako krásný svícen. Stačí naříznout pomeranč nožem po obvodu, snažte se projet ostřím jen kůru, nikoliv dužinu. Pod naříznutí vložte lžíci oblou stranou nahoru a postupně kolem dokola kůru uvolňujte až ke stonku. Totéž pak proveďte se spodní částí. Pak už jen stačí obě poloviny kůry z pomeranče sundat. Kromě toho, že máte bez špinavých rukou oloupaný pomeranč, ještě jste získali dvě čepičky z kůry. Vemte si vykrajovátko na cukroví a dospodu jedné z částí vykrojte třeba srdíčko. Do druhé půlky dejte čajovou svíčku a přikryjte půlkou s vykrojeným otvorem. Svícen nádherně vypadá a ještě lépe voní.