Toužíte po skleníku za pár korun? Postavte ho z PET lahví!

 Dílna 
21. června 2017 14:22 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Z PET lahví můžete vyrobit parádní skleník Internet
Lehký a přitom dostatečně pevný plast v podobě PET lahví se dá skvěle zužitkovat jako alternativní stavební materiál. Postavit z něj lze například skleník. Když budete pečlivě sbírat lahve a zapojíte do toho i zbytek rodiny či přátele, můžete mít na zahradě skleník doslova za babku!

Obvykle se skleník vyrábí především ze skla nebo polykarbonátu, ale výborně vám poslouží i stavba z PET lahví. Ušetří vám nemalé peníze, přitom rostlinám i zelenině se v takovém skleníku povede naprosto skvěle. PET skleník totiž dokáže zvýšit vnitřní teplotu asi o 10 stupňů Celsia ve srovnání s vnější teplotou a umožňuje průsak dešťové vody.

Skleník z PET lahví zvládne vyrobit každý šikovný kutil. Chce to jen velké množství PET lahví a hodně trpělivosti. Musíte láhve očistit, navléci na dřevěnou či kovovou tyč a pomocí háčků, hřebíčků, drátků či speciálních lepidel přidělat k základům.

Co budete potřebovat

Na skleník dlouhý 2,5 metru, široký 1,8 metru a vysoký tak, abyste se do něj vešli, musíte nasbírat asi 1 400 dvoulitrových PET lahví. Pak budete potřebovat pruty nebo tyče, použít lze například bambusové tyčky nebo dokonce dráty. Délka jednotlivých prutů závisí na rozměrech konstrukce. Na stavbu musíte mít také dřevěný rám. Hodit se bude i bublinková fólie místo izolace a také spojovací materiál. Na dveře pak musíte pořídit panty.

Postup výroby

1. Nejprve je třeba lahve omýt, odstranit štítky a víčka. Nakonec odřízněte dna. Jednotlivé lahve začněte navlékat na pruty tak, aby byla každá láhev částečně zasunuta do té předchozí. Tento postup zpevňuje celou stavbu.

2. Postavte z hranolků pevný rám skleníku o požadovaných rozměrech.

3. Jednotlivé pruty s navlečenými PET lahvemi začněte na rám připevňovat. Můžete použít hřebíčky, provázky nebo drátky či lepidlo. Nejdříve začněte stěnami.

4. Nakonec pruty stejným způsobem připevněte i na střechu. Pokud chcete skleník izolovat, můžete použít ještě bublinkovou fólii.

5. Dveře uděláte podobným způsobem - stačí vyrobit dřevěný rám a vyplnit ho pruty s PET lahvemi. Na konstrukci skleníku pak namontujete panty a stavba je hotová.

Výhody skleníku z plastových lahví

  • Je levný.
  • Je samozavlažovací. Plastové lahve stoprocentně netěsní, takže silný déšť proprší do skleníku, ale voda se nebude tak rychle odpařovat. To je pro pěstitele obrovská výhoda, protože ušetří síly, čas i vodu. Navíc dešťová voda je pro rostliny vždy lepší než voda z kohoutku.
  • Zvýší teplotu. Teplota skleníku je asi o 10 stupňů Celsia vyšší než teploty venku. Zasunuté množství lahví do sebe vykazuje dokonce lepší tepelně izolační vlastnosti než klasické sklo.
  • Snadno se opraví. Lahev, kterou poškodilo třeba počasí, jednoduše nahradíte novou.
  • Je pevnější než vypadá.
  • Ideálně propouští rozptýlené světlo.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47