Využijte vrbové proutí k vytvoření praktického vyvýšeného záhonu

 Dílna 
28. června 2018 08:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyvýšený záhon z proutí je praktický a krásný Pinterest
Pokud přemýšlíte, jak ozvláštnit vaši zahradu, možná vás nadchnou vyvýšené záhony vytvořené z proutí. Jsou nejen praktické, ale hlavně estetické. A jejich výhodou je, že se skvěle hodí nejen do venkovských zahrad, ale i těch moderních.

I když se zdá, že záhony olemované ohrádkou jsou novodobým trendem, není tomu tak. Už v dobách dávno minulých využívali tyto záhony v klášterních zahradách. A už tehdy byly vyvýšené záhony často obehnány právě obrubou z proutí. Tehdy měly tyto stavby hlavně praktický důvod - oddělovaly výpěstky od ostatního plevele. Dnes si je lidé budují nejen kvůli této praktické záležitosti, ale hlavně proto, že vrbové záhony vypadají zkrátka dobře. O tom, jak si z proutí vytvořit plot, jsme psali zde.

Dobrá zpráva je, že obrubu z proutí zvládne vytvořit i začátečník a naprostý amatér. I když to vypadá složitě, je to jednodušší, než si může někdo myslet. Na pletení se používá obvykle proutí z vrby nebo lísky. Je totiž ohebné, rovné a dlouhé. Pokud nemáte k proutí přístup, dá se i koupit. Kilogram obvykle vyjde na 100 až 150 korun, podle délky a kvality.

Zvolte místo a velikost

Ze všeho nejdříve je nutné vybrat si na zahradě místo, kde záhon vytvoříte. Rozmyslete si i jeho velikost. Někdo dá přednost jednomu většímu záhonu, jinému bude vyhovovat několik menších.

Kolik proutí budete potřebovat, nelze dopředu stanovit. Spotřeba se odvíjí od velikosti a způsobu výpletu. Každopádně je dobré být připraven, protože vrbových prutů padne opravdu hodně.

Přípravné práce

Když máte rozmyšleno, jak bude záhon vypadat, zapíchejte po obvodu asi 45 cm dlouhé dřevěné kolíky. Měly by být od sebe vzdáleny asi 15 cm. Kolíky zatlučte do země tak, aby vyčnívaly zhruba 20 či 25 cm nad zem - tak vysoké se obvykle proutěné obruby dělají. Pokud ale budete chtít záhon vyšší, je třeba tomu přizpůsobit délku kolíků.

Lépe se vám budou kolíky do země zapichovat, když je na jednom konci seříznete do špičky. Pamatujte také na to, že by kolíky měly být o něco silnější než proutí, kterým budete záhon vyplétat.

Pruty, kterými budete plést, by měly být čerstvé. Pokud máte proutí staršího data, dobře ho předem namočte. Pokud zvolíte tenčí proutky, bude práce snadnější, ale na druhou stranu spotřebujete více materiálu. Se silnějšími proutky se sice trochu více nadřete, ale spotřebujete jich méně a také vám déle vydrží v dobré formě.

Jak záhon vyplést

Způsobů, jak obrubu vyplést, existuje mnoho a záleží na vaší šikovnosti. Pokud ale s vyplétáním teprve začínáte, neměli byste si zbytečně přidělávat práci a zvolte ten nejjednodušší postup.

Jednotlivé proutky proplétejte jako při pletení košíků. Tedy střídavě před a za jednotlivými sloupky zapíchnutými do země. Řady se nejčastěji proplétají střídavě. Pokud ale vytváříte vyšší obrubu, můžete klidně vyplést několik řad nad sebou stejně (několika proutky najednou). V rozích pak pruty jakoby zapošijte nebo uřízněte.

Buďte ale pečliví. Čím svědomitěji proutí vypletete, tím bude výsledek vypadat lépe. Proutěná obruba by měla vydržet nejméně čtyři sezony.

Finální úprava

Do hotové ohrádky můžete rovnou navézt hlínu. Lepší ale je, když boky záhonu vyložíte textilií. Zbytek pak nechte volný. Díky tomuto opatření se nebude půda tolik vyplavovat ven.

Pak už nezbývá nic jiného, než záhon zaplnit zeminou a osázet zeleninou, bylinkami nebo květinami. Vyvýšený záhon ocení i vaše záda. Při pletí se totiž nebudete muset hrbit tak, jako u běžného záhonku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve