Máte doma hromadu starých silonek? V domácnosti se dají ještě dobře využít

 Dílna 
27. ledna 2019 14:38 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Staré a děravé silonky je škoda vyhazovat do koše Internet
Silonky jsou běžnou součástí ženských šatníků. Jsou ovšem náchylné k zatrhnutí, a tak se často stává, že se vám staré roztrhané silonky začnou hromadit někde v rohu šuplíku. Nebo je rovnou hodíte do odpadkového koše. V obou případech ale děláte chybu. Silonky mají totiž v domácnosti hodně široké uplatnění.

V některých zemích nylonové punčochy běžně sbírají a recyklují, k nám ale zatím tato vymoženost nedorazila. Pokud se vám tedy silonky roztrhnou, jsou ve většině případů odsouzeny k tomu, že dříve či později skončí v odpadkovém koši. Zkuste jim ale vdechnout nový život. Zjistíte, že jde ve skutečnosti o velmi praktický materiál, který využijete doma i na zahradě.

Filtrace okapového svodu

Obyčejné dámské punčochy vám mohou například posloužit jako filtrace okapového svodu. Originání filtrace není zrovna levnou záležitostí a dáte za ni i tisíce korun. Nahradit ji můžete plastovým sítkem, ale sehnat správnou velikost taky není zrovna nejjednodušší. Elegantní řešení představují silonky. Stačí je jednoduše na okap navléknout a máte po starostech. Silonky nečistoty spolehlivě zachytí.

Naleštěný porcelán

Nylon je výborný měkký materiál, který nepouští žádné chloupky. Toho lze využít při čištění a leštění porcelánu, zrcadel či brýlí. A pokud budete chtít vytřít prach na hůře dostupném místě, například pod ledničkou, jednoduše si vemte silonky, navlékněte je na ramínko a po prachu pod lednicí nebude ani památka.

Pomocník v kuchyni

Prakticky celoročně se v mnoha kuchyních objevují malé mušky, které si pochutnávají na nechráněném jídle. Pokud tedy máte třeba ovoce v misce, navlékněte přes ni punčocháče a mušky nebudou mít šanci.

Když si ze starých silonek ustřihnete část, která drží punčochy v pase, můžete "gumičku" využít k upevnění igelitového pytle v odpadkovém koši. Díky tomuto systému se vám už nestane, že vám slupky od brambor či skořápky z vajec omylem vypadnou mimo igelitový sáček.

Sáček na jemné prádlo

V koupelně se mohou staré punčocháče použít místo sáčků na jemné prádlo do pračky. Nebo naopak navlečené na ústí odtokové hadice, aby zachytily větší nečistoty, které by mohly ucpat odpad. Punčocha ale najde v koupelně také mnohem příjemnější upotřebení: lze ji použít jako sáček pro bylinky a další přírodní materiály do koupele.

Předložka do koupelny

Ze starých silonek si můžete vytvořit i přízi. Nejprve rovně odstřihnete obě části punčochových nohavic nad patami. Poté jednu po druhé nastříháte na asi jeden až dvoucentimetrové proužky tak, aby z nich po rozložení byly kroužky. Stříháte je až do výše sedu. Šíře proužků závisí na síle budoucí příze, čím širší proužek, tím silnější bude vzniklý „provázek“. Každý ustřižený kousek roztáhnete do oválu. Neměl by se přetrhnout, neboť by pak nešel vázat. Jednoduchým protažením dvou oválků (a každého dalšího) přízi navazujete. Můžete použít jednu barvu silonek, nebo i několik různých odstínů. Z příze pak můžete uháčkovat třeba předložku do koupelny nebo vytvořit copánkový kobereček. Internet nabízí spoustu různých návodů, stačí si jen vybrat.

Silonky na zahradě

Děravé punčochy a punčocháče si oblíbili i zahradníci. Pevnými a zároveň pružnými páskami z rozstříhaných punčocháčů například bezpečně přivazují rostliny k tyčkám. Natažením punčochy přes dozrávající meloun nebo cuketu zase chrání tyto plody před malými i většími živočichy.

Na jedné straně zauzlované kousky punčoch lze také naplnit substrátem a předpěstovávat v nich sazenice. V nohavicích se zase dobře skladuje cibule nebo česnek. Recyklovat lze i staré triko, jde z něj například vytvořit domeček pro kočky, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve