Starý balicí papír nevyhazujte. Může vám ještě dobře posloužit

 Dílna 
25. prosince 2018 10:17 / Marie Popelková
  3
📷
6 fotografií v galerii
Použitý vánoční papír nemusí končit v koši Pinterest
V každé domácnosti zbyla po Štědrém dni hromada balicích papírů, které ukrývaly vánoční dárky. Někdo je spálí v kamnech, někdo je vyhodí do popelnice a najdou se i tací, kteří si použitý balicí papír ještě schovají na příští rok. Lze jej ale využít i jinak.

Kdysi Hnutí Duha spočítalo, že každá rodina spotřebuje nejméně dva až tři metry čtverečního papíru. Přepočteno na čtyři miliony českých domácností jde zhruba o 10 kilometrů čtverečních balícího papíru. Byla by škoda ho jen tak vyhodit. Poradíme vám, co se z něj dá ještě vyrobit.

Obaly na knížky

Pokud vy nebo někdo z vašich známých rádi čtete knihy, může vám přijít vhod obal na knížku. Snadno jej vyrobíte právě z použitého balicího papíru. Stejně tak ale můžete vytvořit i obaly na sešity a učebnice pro děti do školy. Nebudete pak muset kupovat klasické plastové obaly, vaše knížky i sešity a učebnice budou chráněny a navíc budou vypadat opravdu originálně.

Záložka do knížky

S knihami souvisí i další nápad, a to využít balicí papír k výrobě originálních záložek do knih. Nachystejte si tvrdou čtvrtku, ze které vystřihnete záložku. Tu pak polepte nastříhaným balicím papírem podle vašeho gusta. Záložky pak můžete rozdat i dalším rodinným příslušníkům či přátelům.

Oživte podnosy i šuplíky

Aby vaše staré šuplíky dostaly nový šmrnc, můžete na jejich dno dát starý balicí papír. Stejně dobře poslouží balicí papír také na zakrytí nevzhledných poliček a použít jej můžete také na dno podnosu, který tím okamžitě získá slavnostní nádech.

Konfety na silvestrovskou oslavu

Silvestr se nezadržitelně blíží a pokud chystáte nějakou oslavu s přáteli, možná vám přijdou vhod konfety. Nemusíte je hned kupovat v obchodě, vyrobte si je sami za pomoci použitého balicího papíru. Stačí nastříhat papíry na proužky, projet je skartovačkou či děrovačkou udělat kolečka. Konfety pak naaranžujte na tabuli, na které budete mít silvestrovskou hostinu a párty může začít. O tom, jak novoroční oslavy přečkat bez kocoviny, jsme psali zde.

Čepičky na zavařeniny

Využít můžete i hodně zničený balicí papír, ze kterého zůstal pohromadě jen menší kousek. Vytvořte z něj okrasnou čepičku na zavařeninu nebo sklenici od medu. Zdobný okraj lze vytvořit například pomocí zubatých nůžek.

Přáníčka a pohlednice

Hezké vzory z vánočního balicího papíru si můžete nastříhat a pak použít na nejrůznější přáníčka či pohlednice. K výrobě pohlednic si jednoduše nastříhejte kartičky a na jednu stranu vytvořte pomocí vystříhaných vzorů obrázek podle libosti. Na druhou stranu pak stačí napsat adresu a vzkaz a poslat originální pohled svým známým. Podobně můžete přpravit i osobní přání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve