Je elektronika vaším hobby? Pak byste měli mít tyhle vychytávky

 Dílna 
21. ledna 2019 12:02 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Multimetr změří napětí ze zásuvky i odpor a další hodnoty Pixabay
Hodně se píše o tom, co má mít doma každý, kdo chce na zeď pověsit poličku a obrázek. Co má ale mít v základní výbavě fanda do elektroniky? Poradíme.

Na trhu je samozřejmě velmi široká škála vybavení, takže je opravdu z čeho vybírat. Ale určité věci jsou doslova nutností.

Digitální multimetr

Digitální multimetr je přístroj, který měří napětí, proud, odpor a případně i některé další veličiny. Dobře poslouží i základní modely za pár stokorun, ale je pravdou, že se někdy hodí mít zařízení lepší. Některé multimetry měří i kapacitu kondenzátorů. Obvykle máte možnost zkoušet a proměřit základní parametry bipolárních tranzistorů. Přístroje se liší v dílenském zpracování, přesnosti a rozsahu měřených parametrů. Každopádně nějaký multimetr by neměl v dílně elektrotechnika chybět.

Osciloskop

Bývaly časy, kdy byl osciloskop prakticky nedostupným zařízením. Dnes si jednoduchý osciloskop může pořídit každý. Jde o přístroj, který zobrazí na displeji průběh signálu. Uvidíte tak nejen sinusovku klasického střídavého napětí, ale třeba i tvar signálu z tónového generátoru či jiného zdroje. Jde o velmi užitečné zařízení. Nejjednodušší modely lze pořídit i těsně nad tisícikorunu. Zejména při nákupu z asijských eshopů.

Páječka

Hodí se mít jak transformátorovou páječku s pájecí smyčkou, tak páječku s tenkým hrotem pro pájení jemnější elektroniky. Velmi vhodné je mít u pájecí stanice držák plošného spoje i držák pájených součástek, protože při pájení hrotem musíte pájku přidávat k hrotu ručně. Docela dobrou vychytávkou je zvětšovací sklo, které vám umožní se lépe orientovat v titěrných plošných spojích. Někdy je třeba nahrazeno elektronickou kamerou a displejem.

Ještě zajímavější může být pořízení tzv. horkovzdušné pájecí stanice, kterou v zahraničí pořídíte asi za tři tisíce korun. Umožňuje připájet horkým vzduchem součástky pro povrchovou montáž.

Sada úzkých bitů

Vhodné šroubováky a zejména výměnná sada úzkých bitů, které slouží pro demontáž nejrůznějších elektronických zařízení. To vše patří k nutnému vybavení, bez kterého při práci brzy narazíte na problémy. Vedle toho je samozřejmě potřeba mít i klasické šroubováky, jak se o tom dočtete třeba v článku zde.

Základní součástky

Mezi dalším vybavením by neměly chybět základní součástky. Rezistory, kondenzátory, tranzistory, diody. V případě experimentů a oprav je totiž velmi nepohodlné každou jednotlivost jít kupovat do specializovaného obchodu nebo objednávat přes internet. Abyste se v součástkách dobře vyznali, doporučujeme pořídit i přehledný pořadač se zásuvkami na jednotlivé součástky. To ale záleží na tom, kolik místa máte pro svou elektronickou dílnu k dispozici.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47