Chcete si ozdobit dveře neobvyklou dekorací? Vyrobte si krásný věnec ze sukulentů

 Dílna 
16. října 2019 13:43 / Marie Popelková
  1
📷
9 fotografií v galerii
Sukulenty nemusejí být jen na skalce či v květináči Shutterstock
Svět sukulentů je velmi rozmanitý, i proto mají tyto rostliny tolik příznivců. Lidé je pěstují ve skalkách, v květináčích i truhlících za oknem. Sukulenty lze ale využít i jinak. Vytvořte z nich půvabné věnce, které vám ozdobí dveře nebo stůl.

Sukulenty se vyznačují tím, že ve stonku nebo listech shromažďují vodu, která jim pak umožňuje přežít i velmi dlouhá období sucha. Pokud si z nich vytvoříte dekorativní věnec, bude se mu nejlépe dařit venku na denním světle, ale parádu vám udělají i v interiéru.

Barevná paleta

Je jedno, zda na výrobu věnce použijete jen notoricky známé netřesky, pupovice, rozchodníky či jakékoliv jiné tlusticovité krásky, výsledek bude vždy stát za to. Vzhledem k tomu, že sukulenty hýří barvami od žluté přes zelenou, růžovou, červenou až po fialovou, můžete si vytvořit věnec přesně podle svého gusta. Někdo jej bude ladit například jen do jedné barvy, další vsadí na okázalou barevnost.

Co budete potřebovat

Na výrobu věnce ze sukulentů budete potřebovat jen pár věcí:

  • jemnější pletivo na králíkárny
  • vázací drátek
  • štípací kleště
  • drát nebo řetízek na zavěšení věnce (pokud nebude ležet na stole)
  • rašeliník
  • rašelinu
  • sukulentní rostliny
  • kovové aranžovací sponky
  • nůžky
  • nádobu s vodou

Pletivo na věnec

Štípacími kleštěmi si připravte delší pruh pletiva, na něj naneste vrstvu rašeliníku a na ni pak ještě přidejte trochu rašeliny. Pletivo zatočte podélně jako roládu a vytvarujte do podoby věnce. Pomocí vázacího drátku oba konce připevněte k sobě. Takto připravený věnec pak ponořte na delší dobu do nádoby s vodou. Je potřeba, aby věnec důkladně nasákl.

Jde to i z polotovaru

Pokud se vám nechce samotný věnec vyrábět, můžete si zajít do nejbližšího hobby marketu a tam si pořídit už hotový drátěný korpus. Ten pak stačí jen vyplnit rašeliníkem nebo jiným mechem a rašelinou a podobně jako v předchozím případě pak věnec nechejte pořádně nasáknout vodou.

Na materiálu nešetřete

Aby věnec vypadal bohatě, je třeba si obstarat dostatek materiálu. Natrhejte si proto hodně sukulentů, a to různých tvarů, barev i velikostí. Ostrým předmětem, například pletací jehlicí nebo hrotem nůžek, vytvořte do věnce dírku a do ní vsaďte vybraný sukulent. Takto postupujte, dokud se vám nepodaří zakrýt celou přední stranu a také boky věnce. Aby jednotlivé rostlinky z dírek nevypadávaly, připevněte je k podkladu ještě pomocí aranžovacích sponek. Pokud je nemáte, použijte aranžovací drát.

Díky rašelinovému základu, který nasákl hodně vody, se vám jednotlivé rostlinky snadno uchytí i bez kořínků a váš věnec tak zůstane dlouho krásný. O tom, jak si doma vyzdobit sukulenty terárium, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve