Z kaštanů nemusíte tvořit jen zvířátka na špejlích. Vyrobte si originální dekorace

 Dílna 
09. října 2019 08:02 / Marie Popelková
  3
📷
12 fotografií v galerii
Kaštany k podzimu neodmyslitelně patří Shutterstock
Podzim nabízí celou řádku zajímavých plodů, ze kterých lze vytvořit působivé dekorace. Ať už jde o šípky, jeřabiny nebo kaštany. A pokud jste si mysleli, že kaštany se hodí maximálně na tvoření zvířátek na špejlích, jste na velkém omylu.

Pokud máte přístup ke kaštanům, rozhodně si jich pár nasbírejte, protože si pak z  nich budete moci vyrobit krásné dekorace do vašeho bytu. A nezapomeňte si s sebou vzít i pár zelených ostnatých slupek, i ty se totiž výborně hodí k dekorování.

Jak vytvořit v kaštanu dírku

U některých dekorací bude nutné do kaštanů udělat dírky. Můžete to provést hned několika způsoby. Někomu se osvědčily obyčejné manikúrní nůžky, jinému zase třeba grilovací špejle. Dírku poměrně snadno vyvrtáte také pomocí nebozízku. Pokud jej nemáte, vemte si na pomoc třeba kladivo a hřebíček. Někteří lidé vyvrtávají dírku do kaštanu pomocí obyčejné vývrtky na víno, ale v tomto případě jsou pak otvory o něco větší. Zvolte proto metodu, která vám nejvíce vyhovuje.

Kaštanový věnec

Moc hezky vypadá kaštanový věnec. Práci vám usnadní korpus, je jedno, zda zvolíte polystyrenový nebo třeba slaměný. Jestli máte kaštanů dostatek, můžete věnec vytvořit jen pomocí kaštanů, které na korpus velmi hustě nalepíte. Pokud si na to netroufáte, obalte korpus mechem (dobře jej připevníte nití nebo aranžovacím drátkem) a na takto připravený podklad pak nalepte kaštany podle vašeho gusta, případně i další plodiny.

Kaštany ve skle

Pokud zrovna neoplýváte velkou zručností, můžete kaštany jen naplnit velkou zavařovací sklenici. I takto obyčejná dekorace vypadá dobře. A opět ji můžete různě vylepšit. Například do sklenice můžete dát několik různých podzimních plodů, třeba jednu vrstvu ořechů, jeřabin, šípků nebo zelených kaštanových slupek. Krásně vypadají i kaštany ve velké sklenici, do které ještě přidáte světelný řetěz.

Podzimní svícen

Pokud máte rádi mihotající se plamínky svíček, vytvořte si jednoduchý svícen, ve kterém budou hrát hlavní roli kaštany. Do vhodné sklenice vložte tlustou bílou svíci a obsypejte ji kaštany a kaštanovými slupkami. Je to jednoduché, ale krásné.

Hnědé srdce

Dveře můžete ozdobit nejen věncem, ale i kaštanovým srdcem. Postupujte podobně jako při výrobě věnce. Buď sežeňte korpus ve tvaru srdce nebo si vystřihněte maketu z tvrdšího papíru a tu pak ze všech stran oblepte kaštany. Při práci se vám budou hodit nejen velké plody, ale i ty úplně nejmenší.

Originální zvonkohra

Podzimní plody můžete využít i pro netradiční podzimní zvonkohru. Na provázky lze navěsit nejen kaštany, ale i třeba žaludy. Inspiraci najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Jednoduchá dekorace

Pěknou dekoraci lze vytvořit i bez většího výtvarného nadání. Stačí si vzít misku, kterou vystelete zeleným mechem. Pak už jen do mechového podloží vložíte pár kaštanů či šišek a máte hotovo. Dobře se v dekoraci bude vyjímat i velká bílá šnečí ulita. O tom, jak vytvořit neobvyklé dekorace z žaludů, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008