Renovace starého stolu není složitá. Sežeňte si brusku a mořidlo na dřevo

 Dílna 
27. prosince 2019 11:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bruska vám výrazně usnadní práci Depositphotos
Rozhodli jste překvapit své blízké zrenovovaným stolem, na kterém se bude skvěle vyjímat každé vaše jídlo? Pokud se do práce pustíte bez otálení, brzy se můžete pyšnit svým dílem.

V první řadě vezměte smetáček a ze starého stolu odstraňte veškeré hrubé nečistoty a případné pavučiny. Smíchejte vlažnou vodu s octem a za pomocí měkkého hadříku celý povrch umyjte. Vyčkejte, až nábytek zcela uschne. V případě, že se chystáte na renovaci lakovaného stolu, nejprve bude potřeba odstranit původní nátěr. Bruska je nejrychlejší volba, jak se ho zbavit. S bruskou se však nedostanete do všech záhybů, proto je nutné ještě použít brusný papír a nedostatky ručně odstranit.

Výplňový tmel

Následně se zaměřte na případné rýhy, díry, praskliny nebo nerovnosti ve dřevě. Vždy je nutné se s nimi vypořádat. Použijte výplňový tmel na dřevo a nerovnosti opravte. Sáhnout můžete po barevném tmelu v barvě původního dřeva nebo po bezbarvém. Tmel seženete do částky dvě stě korun. Pokud se rozhodnete, že nábytku necháte přírodní vzhled, použijte bezbarvou variantu, v případě, že budete stůl natírat, klidně pořiďte barevný tmel.

V dnešní době je stále populárnější nechat stolu vyniknout jeho přirozenou podobu s viditelnou strukturou dřeva. Docílíte toho tím, že nábytek namoříte. Lihové mořidlo na dřevo seženete v obrovském množství odstínů. Volte takový, aby zapadl do vašeho interiéru. Mořidlo lze nanášet měkkým štětcem, mořskou houbou či válečkem. Ať už zvolíte jakoukoliv pomůcku, vždy postupujte nejprve po směru vláken dřeva, pak ještě mokrý povrch přetřete napříč a ještě jednou po vláknech, aby nános byl stejnosměrný. Svislé plochy natírejte odspodu, vyhnete se tak přetokům, po nichž zůstanou na dřevu nevzhledné zaschlé potůčky. Po zaschnutí můžete ještě dílo ochránit bezbarvým lakem, matným nebo lesklým. Jak by měl vypadat štědrovečerní stůl podle Feng-shui, jsme psali zde

V případě, že se rozhodnete pro barevný krycí nátěr, volte nejlépe vodou ředitelné akrylátové barvy, které jsou stoprocentně zdravotně nezávadné. Stopám po štětci předejdete tím, že použijete kvalitní širší štětec nebo malý váleček. Počítejte však s tím, že pro dokonalé krytí budete potřebovat dvě až tři vrstvy nátěru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008