Neutrácejte za adventní věnec. Vyrobte si jej snadno sami, může mít mnoho podob

 Dílna 
17. listopadu 2020 08:26 / Marie Popelková
  2
📷
7 fotografií v galerii
Adventní věnec může mít mnoho podob Depositphotos
Už brzy začne adventní čas, letos se na první adventní neděli můžete těšit 29. listopadu. Máte tak nejvyšší čas připravit si adventní věnec, na kterém budete až do Vánoc každou neděli zapalovat svíčku, respektive svíčky. Zkuste letos ušetřit peníze za kupovaný adventní věnec a vyrobte si jej sami doma. Není to tak složité, jak se zdá.

Adventní věnec by se měl objevit v každé domácnosti. Pokud žijete v malém bytě, vytvořte si malý věnec nebo ještě lépe zvolte takzvanou rovnou variantu, která zabere méně prostoru. Zda zvolíte tradiční podobu věnce, nebo se raději pustíte do některé z modernějších verzí, záleží už jen na vás.

Co říká tradice

Zvyk zapalovat postupně čtyři svíčky na adventním věnci, odpočítávající čtyři adventní týdny, je dnes rozšířen téměř do všech českých domácností. Světlo svíček symbolizuje příchod Krista. Věnce ze zelených rostlin, stejně jako svíčky, byly zřejmě symbolicky používány v Evropě už před příchodem křesťanství, teprve v 16. století si ho v podobě adventního věnce osvojila křesťanská církev.

Každá svíčka na adventním věnci má svou symboliku. Důležitá je dokonce i jejich barva.

  • 1. svíčka: Nese jméno Naděje. Letos ji zapálíme 29. listopadu na první adventní, tedy železnou neděli. Od ní postupujeme proti směru hodinových ručiček.
  • 2. svíčka: Mír. Zapalujeme ji na druhou, tedy bronzovou neděli. Letos 6. prosince.
  • 3. svíčka: Přátelství. Zapalujeme ji na třetí adventní, tedy stříbrnou neděli. Letos to vyjde na 13. prosince.
  • 4. svíčka: Ta se jmenuje Láska. Zapalujeme ji na čtvrtou, tedy poslední adventní, neboli zlatou neděli. V letošním roce to bude 20. prosince. Tato svíčka bývala podle tradice růžová.
  • 5. svíčka: Do věnce můžete přidat i pátou svíci. Ta se dávala doprostřed a měla bílou barvu. Symbolizovala samotného Krista. Lidé ji zapalovali na Štědrý den po západu slunce.

Pokud byste chtěli dodržet tradice, měly by být tři svíčky fialové a čtvrtá růžová. Pokud zvolíte jinou barvu svíček, měla by se fialová a růžová na věnci objevit alespoň v podobě doplňků. Postupem času se ale tradiční barvou adventních věnců stala i červená a zlatá. Pokud ale na tradicích nelpíte, můžete samozřejmě věnec zhotovit v jakýchkoliv jiných odstínech.

Klasický věnec

Věnec můžete mít slaměný, jak velí dávná tradice, podle které slaměný věnec symbolizoval věčnost a měl dokonce odhánět zlé duchy, a zajistit proto domácnosti požehnání, nebo ho vytvořte ze zeleného chvojí. Svíčky můžete zvolit jakéhokoliv tvaru, klidně i kulaté. Někdo používá stejně velké svíčky, někdo volí každý rozměr trochu jiný. Do polystyrenových i slaměných korpusů se nejlépe upevňují svíčky s malým kalíškem a bodákem. Věnec pak dozdobte přírodninami či malými vánočními ozdobami podle své fantazie.

Věnec ze sklenic

Adventní věnec ale nemusí mít jen podobu věnce. Klidně jej můžete vytvořit pomocí sklenic. Opět buď zvolte stejné sklenice nebo každou trochu jinou. Sklenice ozdobte a vložte d nich čajovou svíčku. Jak sklenice poskládáte či jak jejich okolí ještě dozdobíte, je už jen na vás.

Prostorově úsporná verze na tácku

Vyzkoušet můžete i takzvaný rovný věnec, který nezabírá tolik prostoru jako kulatý. Dát ho můžete na stůl i okenní parapet. Opět může mít mnoho podob. Buď na tác jednoduše postavte čtyři svíčky a dozdobte podle gusta, nebo vyzkoušejte variantu se sklenicemi. Do sklenic dejte pár přírodnin a víčko propíchněte hrotem na svíčky. Pokud je nemáte, nalepte na víčka hřebíky. Pak víčko zamaskujte třeba látkou nebo papírem, dozdobte a na hroty napíchejte svíčky. Vše dejte na tác, který ještě můžete dodekorovat. O hezkých podzimních dekoracích ze šišek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve