Pokládka velkoformátové dlažby vyžaduje přesnost. Šikovný kutil to zvládne i sám

 Dílna 
12. dubna 2021 10:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokládka velkoformátové dlažby vyžaduje trpělivost Depositphotos
Velkoformátová dlažba je velmi trendy. Pokud se ji chystáte pořídit, můžete její pokládku přenechat firmě, nebo ušetřit peníze a položit ji svépomocí. Není to sice tak snadné jako v případě malé dlažby, ale pokud dodržíte několik pravidel, zvládnete to.

Pokud jste zruční a máte s pokládkou běžné dlažby nějaké ty zkušenosti, klidně se můžete do práce s velkoformátovou dlažbou pustit sami. Uvědomte si však, že pokládka velkoformátových dlaždic potřebuje naprostou přesnost a preciznost.

Připravte podklad

Nejdříve připravte podklad. Ten musí být pevný, čistý, zbavený nerovností a všech nečistot. Při pokládce větších formátů dlaždic musí být podklad rovnější ještě více. Jestliže jsou na povrchu nějaké praskliny, potřete je vazebními jíly a vyhlaďte renovační maltou.

Všude tam, kde povrch přichází do kontaktu s vodou, jako jsou stěny okolo sprchových koutů nebo okolí van, musí být hydroizolační vrstva pod dlažbou a obklady, a také by měl být napenetrovaný. Hydroizolační vrstva se nanáší až několik hodin po penetraci.

Nařežte dlažbu

Než začnete řezat, nakreslete na horní straně dlaždice řez. Řezání se provádí řezačkou k tomu určenou. Pro řezání se doporučuje řezačka velkoformátových desek. Po dokončení řezání ohlaďte oříznutou hranu brusným špalkem.

Připravte lepidlo

Pro pokládku velkoformátové dlažby použijte lepidlo určené na velkoformátovou dlažbu, protože se hodí hlavně pro dlaždice velkých rozměrů. Lepidlo promíchejte, nechte 3-5 minut odpočinout, a poté opět promíchejte.

Pokud máte v plánu položit dlažbu v celé místnosti, pak bude nejlepší, když začnete lepením obkladů na stěny. Doporučuje se postupovat oboustranným nanášením zubovou stěrkou, ale nenatírejte přitom lepidlem hrany dlaždice. Velikost zubů stěrky je závislá na rozměrech obkladů. U velkoformátových dlaždic to je nejméně 10 mm. Tím bude zajištěna dokonalá rovnost a spojení keramiky s podkladem. 

Použijte nivelační sponu

První dlaždice vložte do lepidlového lože a přitlačte je. Následně pod ně vložte sponu asi 5 cm od konce. Pak vložte druhou dlaždici a do otvoru spony vsuňte klínek. Ručně jej vtlačte, jak nejvíc to půjde, popřípadě použijte pracovní kleště. Překontrolujte rovnost spojů a také to, jestli jsou obklady nalepené v rovině.

Spodní řadu obkladů na stěně začněte obkládat až po pokládce dlažby na podlahu. Obklady s dlažbou tak půjde skvěle napojit.

Odstraňte spony

Až podklad ztvrdne, odkopněte spony ve směru spáry a ty se tak odlomí. Pak již můžete dlaždice vyspárovat tmelem.

Vyspárujte mezery

Po dostatečném zaschnutí lepidla pod dlažbou můžete začít spárovat. Ke spárování zvolte vhodnou hmotu. Jeden typ bude třeba v předsíni a jiný bude zase vhodný do koupelny. Hmotu nanášejte tak, abyste spáry vyplnili úplně. Po zaschnutí umyjte dlaždice čistou vodou a případně naneste impregnační silikon. O tom, jak obložit malou koupelnu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod