Balení dárků na poslední chvíli? I nešika to zvládne jako profesionál. Stačí vědět, jak na to

 Dílna 
24. prosince 2021 08:37 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Člověk by si měl dát práci nejen s výběrem dárku, ale i jeho zabalením Unsplash
Když je dárek krásně zabalený, udělá dvojnásobnou radost. Jenže ne každému jde balení dárků od ruky. Máme pro vás návod, díky kterému i nešikové zabalí dárky jako profesionálové.

Říká se, že krásně zabalený dárek svědčí o tom, že vám na obdarovávaném člověku skutečně záleží. Jenže co dělat, když nejste moc manuálně zruční a dárek po zabalení vypadá, jako byste ho vytáhli odněkud z popelnice? Nejjednodušším řešením je strčit dárek do taštičky, ale není to ono. Už jen proto, že svého blízkého ochudíte o ten radostný pocit z rozbalování dárku.

Pokud se ale budete držet jednoduchého návodu, jak na to, stane se z vás za chvíli hotový balicí mistr. A nikdo nepozná, že jste si dar nenechali zabalit někde u profesionála. Vše je samozřejmě i o cviku, ale věřte, že po pátém dárku už budete balit dary daleko sebevědoměji.

Nepodceňte přípravu

Aby byl výsledek opravdu perfektní, je nutné být na balení dárků řádně připravený. To znamená, že musíte mít vše, co budete k práci potřebovat. Pokud začnete balit dárky až na Štědrý den a zjistíte, že vám něco chybí, půjde to už jen horko těžko napravit.

Co budete potřebovat

Než se do balení dárku pustíte, musíte si připravit několik věcí:

  • dárek
  • balicí papír
  • nůžky
  • stuhu, případně rozetu
  • oboustrannou lepicí  pásku
  • pravítko

Balení dárku není žádná atomová věda, ale jakýsi čas to zabere. Aby se vám dobře pracovalo, vyberte si opravdu kvalitní balicí papír, který něco vydrží a nebude se po každé sebemenší manipulaci hned trhat.

Balení podle tvaru

Je jasné, že jinak se bude balit dárek v krabici a jinak měkký. A roli hraje i tvar dárku.

Hranatý dárek

Dárek si položte na balicí papír, nejlépe přední stranou dolů. Papírem obalte dárek, odměřte si potřebnou délku papíru a ustřihněte cca 3 cm od hrany dárku. Stříhání vám usnadní mřížka na spodní straně papíru. Pokud tam není, budete muset použít pravítko.

Odměřte si papír na boku dárku tak, aby papír pokrýval cca ¾ boku dárku a papír ustřihněte 3 cm od druhého boku. Opět stříhejte podle mřížky, případně podle pravítka. Okraj balicího papíru na delší straně dárku z jedné strany zahněte a zahlazený okraj přeložte přes druhý, přelepte samolepkami.

Papír na boku přehněte dolů a zahněte na okrajích do trojúhelníků. Trojúhelníky přehněte směrem dovnitř, papír přehněte a zahlaďte, přiložte k boku a přilepte. Stejně postupujte na druhé straně dárku. Nakonec dárek převažte provázkem tak, že provázek zkřížíte na spodní straně dárku a mašličku děláte na horní straně. Ještě před uvázáním mašličky navlékněte na provázek jmenovku.

Kulatý dárek

I kulatý dárek jde krásně zabalit. Návodů, jak na nejrůznější kreativní balení kulatých dárků, je plný internet. Pokud ale nejste nějak extra šikovní, zvolte jednodušší variantu. Stačí ustřihnout tolik papíru, aby se do něj dárek vešel, obalit ho a konce převázat stužkou tak, že dárek bude vypadat jako bonbon.

Měkký dárek

Probém bývá také s měkkými dárky. Pokud můžete, dejte věc do krabičky, usnadníte si pak při balení práci. Můžete ho ale zabalit i do celofánu, který v horní části stáhnete stuhou. Pokud ale nechcete obdarovávaného připravit o překvapení, zvolte neprůhledný celofán. U menších dárků, které lze smotat do rulličky, lze také zvolit variantu bonbon, kterou jsme si popsali výše.

Neforemný dárek

Pokud se neforemný dárek vejde do krabice, dejte ho do ní, usnadní vám to práci. Nebo můžete použít zabalení do celofánu. Oblíbený způsob balení neforemných dárků představuje také vytvoření jakéhosi sáčku. Nejprve si odměřte dostatečné množství balicího papíru. Na jeden okraj si nalepte pásky a spojte jej s druhým okrajem papíru. Spoj by měl být nyní uprostřed. Pak si vytořte spodní část sáčku. Zespodu si směrem nahoru ohněte zhruba čtvrtinu papíru, kterou pak rozevřete a složíte doprostřed tak, že vám vznikne kosočtverec. Spodní cíp kosočtverce složte ke středu a to stejné proveďte s horním cípem. Spodní cíp ještě asi o centimetr ohněte a dejte na něj pásku. Spodní cíp spojte s horním cípem a teď by vám měla vzniknout základna sáčku. Dárek vložte dovnitř, horní část dvakrát přeložte a zachyťte páskou.

Zdroj: vanocnisen.cz, bhg.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?