Šetrné čistící prostředky na dřevěné povrchy si snadno vyrobíte i doma

 Dům 
09. července 2017 09:37 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dřevěný nábytek můžete perfektně ošetřit i doma vyrobenými ekologickými přípravky. Shutterstock
Aby byl dřevěný nábytek stále hezký, musíte mu věnovat náležitou péči. Pokud už máte po krk chemických čističů, vyrobte si doma vlastní, který bude šetrný a ekologický.

Čisticí prostředek z octa

Před leštěním nebo aplikací prostředku na hloubkovou ochranu dřeva je nutné ho pořádně očistit. Smíchejte jeden šálek filtrované vody se třema polévkovými lžícemi octa. Do tekutiny ponořte čistou utěrku, následně přebytečnou vodu vyždímejte a dřevo krouživými pohyby pořádně přetřete.  

Olivový přípravek na leštění dřevěného nábytku

Pro přípravu olivového zázraku budete potřebovat jeden a půl šálku olivového oleje, jeden šálek citronové šťávy nebo několik kapek citronového esenciálního oleje, dále lahvičku s rozprašovačem, případně misku a dvě čisté utěrky. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou tak, aby se obě tekutiny dobře promíchaly. Naneste přípravek na čistou utěrku a následně krouživými pohyby přetřete dřevěný povrch. Nechte působit alespoň pět minut a druhou čistou utěrkou pak povrch vyleštěte. Přípravek můžete skladovat, avšak nejvhodnější nádobkou je skleněná láhev.    

Efektivní odstranění škrábanců ze dřeva                           

Stačí, když smícháte půl šálku octa spolu s půl šálkem olivového oleje a váš nábytek bude téměř jako nový.

Prostředek na obnovu dřevěných povrchů

Dřevěnému nábytku škodí přímé sluneční světlo, pravidelné mechanické znečištění, vlhkost i sucho. Na obnovu dřevěných povrchů vyzkoušejte prostředek, na který budete potřebovat čtvrt šálku čerstvé citronové šťávy, osminu šálku destilovaného bílého octa a osminu šálku lněného oleje. Všechny přísady důkladně smíchejte, aby se spojily. Suchým hadříkem pak můžete nanést na povrch. Po několika ošetřeních tímto přípravkem budete vidět, jak se vašemu dřevěnému nábytku vrací ztracená vitalita.     

Jak odstranit mapy od sklenic?

Smíchejte jeden šálek destilovaného bílého octa s jedním šálkem olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje. Na odstranění zaschlých skvrn od sklenic jednoduše přetřete dřevěný povrch touto tekutinou a následně otřete měkkým hadříkem.

Kokosové ošetření dřeva rychle a jednoduše

Pokud se vám zrovna nechce připravovat nějaký domácí čistič nebo prostě nemáte čas, dřevo můžete ošetřit i obyčejným kokosovým olejem. Předtím ale povrch otřete vlhkým hadříkem a následně suchou utěrkou krouživými pohyby aplikujte olej přímo na dřevo. Všechny prostředky jsou velmi jednoduché a bezpečné a při správném skladování v chladu a tmě vydrží i rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47