Zbavte se molů jednou pro vždy! Pomohou vám naše tipy

 Dům 
04. července 2018 09:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbavit se molů je někdy nekončící boj Internet
Je to věčně nekončící boj. Potravinoví moli se dokáží uhnízdit prakticky ve všem. Ale jak je účinné vypudit? Existuje pár tipů. Molů existuje celá řada. Mol obilní, zavíječ paprikový, zavíječ moučný, zavíječ čokoládový, zavíječ datlový, makadlovka obilná a další.

Takže to, jaký druh napadl zrovna vaši spižírnu, není až tak důležité. Navíc vaše potraviny navíc opravdu nemusí vynechat ani mol šatní, kterému zřejmě například obilné produkty chutnají podobně jako vlněné vlákno.

S nákupem i od sousedů

Moli si nejčastěji přinesete domů s nákupem. Proto je dobré každý nákup preventivně prohlédnout, než ho uložíte k ostatním potravinám. Vyplatí se to. Bohužel, tito motýlci se k vám mohou dostat i digestoří, ventilací i oknem. Přímo milují mouku, strouhanku, cukr, rýži, piškoty, sušenky, ale i koření, čokoládu, luštěniny nebo ořechy.

Až 700 vajíček

Jakmile vaše potravinové zásoby moli jednou napadnou, budete se jich zbavovat velmi těžko. Množí se totiž neuvěřitelně rychle. Samička totiž může naklást až 700 vajíček a vývoj jedné generace trvá asi 95 dní. Proto se vám někdy může zdát, že se doma objevují ve vlnách.

Napadené nejezte

Pokud se u vás moli objeví, určitě udělejte generální úklid spíže. Zkontrolujte kus po kusu. Každý pytlík s moukou, rýží a čočkou. Pokud vidíte jen náznak „pavučinek“, nekompromisně sáček vyhoďte. Jednak napadené potraviny samozřejmě moli znehodnotí už tím, že je nejen sami konzumují, ale hlavně do nich dělají výkaly a vyvádějí tam potomstvo. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii.

Vytírejte octem

Spíž vystěhujte, vyndejte police a vše vytřete octem. Ten můžete použít i v případě, že jste se rozhodli vyčistit troubu. Více o jeho použití jsme psali zde. Kdekoliv mezi policemi mohou zbýt drobky nebo zbytky potravin, které larvám poskytnou zdroj potravy. Dejte si pozor i na pytle se žrádlem pro domácí mazlíčky.

Přírodní odpuzovače

V obchodech se dnes dají pořídit lapače molů. Ale zkusit můžete i přírodní odpuzovače. Někteří doporučují použít heřmánek a šalvěj. Ale skutečně zaručenou zbraní je použití sáčků s bobkovým listem. Ty stačí rozmístit všude tam, kde se skladují potraviny. Dalším tradičním prostředkem je chmel. Jeho šišky se rozhází po spíži a měly by moly vypudit. Údajně také funguje, pokud hodíte do mouky černý pepř nebo v bytě rozvěsíte čerstvou levanduli. K receptům našich babiček patřily také obyčejné noviny, protože molům prý nevoní tiskařská čerň. A stejně tak by měl působit i hřebíček, kůra z citrusů, vratič, cedrové dřevo nebo i docela obyčejné mýdlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve