Voda nad zlato: Jak šetřit a opravdu ušetřit

 Dům 
11. listopadu 2017 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chovejme se k vodě s úctou Shutterstock
Vodu bereme stále jako samozřejmost. Dokonce s ní vědomě plýtváme. Pitné vody už si nevážíme vůbec. Třeba jí stále běžně splachujeme toalety. Je opravdu nutné se začít zamýšlet, jak je pro nás voda důležitá, jestli nejde její spotřebu omezit a hlavně jak ji přestat znečišťovat.

Pro začátek bude stačit pár drobných kroků, které nám ušetří nejen vodu, ale i peníze. Důležité je si uvědomit, že vody ubývá a je stále více znečištěna hnojivy, pesticidy, toxickým chemickým odpadem a splašky. Svůj podíl na tom má i velkoplošné pěstování řepky. Ušetřit množství vody se dá téměř všude, tedy v kuchyni, koupelně i na zahradě. Mnohé z tipů na ušetření vody určitě znáte, ale ještě jste se možná nedostali k jejich používání, některé pro vás mohou být nové a třeba vás inspirují k dalšímu šetření.

Pojďme rovnou do kuchyně. Je tu pravděpodobně myčka, kterou byste měli zapínat, až bude opravdu plná. Umýváte-li nádobí ručně, tak ho myjte ve dřezu s napuštěnou vodou a až poté oplachujte. Nemyjte ho přímo pod tekoucí vodou.

V koupelně využívejte sprchu, spotřebujete tak menší množství vody, než kdybyste napouštěli vanu. Do sprchy si pořiďte šetřící sprchovou hlavici, která mísí vodu se vzduchem. Nejenže šetří množství spotřebované vody, ale také omezuje tvorbu vápenných usazenin. Při čištění zubů nenechávejte téct vodu. Jedna minuta tekoucí vody znamená spotřebu 10 až 14 litrů vody. Pračku spouštějte co nejvíce na ekonomický cyklus a vždy jen s plnou dávkou prádla. Na toaletě mějte dvojí splachovací systém, tedy s menším a větším množstvím vypouštěné vody.

Na zahradě se snažte zachytit do nádrží co nejvíce dešťové vody. Dejte si pozor na používání zahradních rozprašovačů. I když vypadají se svým mlžením nevinně, jejich spotřeba je obrovská. Květinové záhony pokryjte kůrou, omezíte tak ztrátu vlhkosti odpařováním.

Dobrý pomocníkem v šetření může být i instalace měřiče vody, abyste měli přehled o celkové spotřebě. Také nezapomeňte na kontrolu těsnění, 1 kapka za vteřinu, to jsou 4 litry vody denně.

Pár dobrých rad a desítky ušetřených litrů vody. A to jedním člověkem. Kdyby se přidalo tisíc lidí, milion, miliarda, bilion? Dovedete si představit, kolik vody bychom dokázali ušetřit za den, měsíc, rok? A proč si to vlastně představovat, proč to rovnou neudělat?

Témata: voda, šetření
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47