Jak proměnit obyčejné dřevěné dveře v krásný doplněk interiéru

 Dům 
26. prosince 2017 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přetvořte si dřevěné dveře k obrazu svému Shutterstock
Chcete si domů pořídit dřevěné dveře, ale nevyhovuje vám žádná z dostupných barev? Můžete si pořídit za menší peníz obyčejné dveře bez povrchové úpravy a doma si je dotvořit k obrazu svému. S naším návodem to zvládne každý.

Na dřevěné dveře lze použít jak bezbarvý, tak lazurovací nebo krycí nátěr. Záleží jen na vás. O tom, jak správně dveře zaměřit, jsme psali zde.

Bezbarvý nátěr

V první řadě musíte zjistit, zda jste nekoupili dveře již s penetračním nátěrem. Pokud zjistíte, že jsou napuštěny rozpouštědlovým napouštědlem, nechte je několik týdnů zasychat. Potom je důkladně omyjte ředidlem (C 6000) nebo lakovým benzinem, aby vodou ředitelný lak mohl dobře zakotvit v pórech dřeva.

Bezbarvý nátěr můžete zvolit v matné nebo lesklé variantě. Řiďte se návodem uvedeným na laku, který si pořídíte. Obvykle se pro první nátěr dá lak zředit asi 5 % vody (20 dílů laku a 1 díl vody). Zasychání trvá při teplotě 20 °C asi dvě až čtyři hodiny, záleží ale na konkrétním výrobku. Před nanesením další vrstvy laku je vhodné nátěr jemně přebrousit brusným papírem č. 150 až 240. Na dveře naneste podle potřeby dvě až tři vrstvy laku.

Lazurovací nátěr

Jedná se prakticky o stejný postup jako při bezbarvém nátěru. Rozdíl by mohl být zejména u napuštěných dveří. I při dobrém omytí ředidlem by mohla být sytost prvního nátěru snížena. Sytost prvního nátěru musíte zvolit. Je-li první nátěr dostatečně sytý, další nátěry, samozřejmě po přebroušení, proveďte pouze bezbarvým lakem. Jestliže první nátěr není dostatečně sytý, přidejte postupně další vrstvu lazurovacího nátěru.

Jsou-li dveře členité nebo z palubek, je vhodné při nátěru postupovat po jednotlivých částech (palubkách) tak, abyste stihli natřít celý díl dříve, než v některém místě napojení zaschne. To platí především o prvním nátěru savého podkladu. Případné nastavení v již zaschlém místě zanechá při překrytí tmavší skvrny a spoj je i po zaschnutí vidět.

Krycí nátěr

I v tomto případě musíte postupovat s úpravou povrchu u napuštěných dveří stejně jako u předchozích nátěrů. Je-li povrch dveří dobře připraven, přistupte k vlastnímu nátěru.

Chcete-li mít dveře bílé, krémové či jinak světlé, můžete jako první nátěr použít základní barvu. Ta je více „naplněna“ a má tedy vyšší kryvost. U tmavších, např. hnědých, odstínů není základní barva nutná.

První nátěr můžete částečně zředit 5 až 10 % vody. Nátěr proveďte vždy podél struktury dřeva, ne napříč. Při nátěru je lepší dveře vysadit a natírat je ve vodorovné poloze. U členitých dveří postupujte při nátěrech vždy po celých jednotlivých částech a to tak, že končíte okrajovými profily. Celkem proveďte dva až tři nátěry.

Poslední vrstvu lze ještě přetřít bezbarvým lakem. Výrazně tak snížíte špinivost nátěru a zlepší se i omyvatelnost. Navíc takto ošetřené dveře budou mít vyšší odolnost proti mechanickému poškození, protože na povrchu je tvrdá bezbarvá vrstva. Navíc každá vrstva pochopitelně zvyšuje životnost nátěru. Tento způsob je vhodný i pro jiné nátěry, například židlí, stolů, zárubní a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47