Renovaci starých oken zvládnete hravě sami

 Dům 
31. srpna 2018 10:05 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Radost z krásného výsledku je velkou odměnou Shutterstock
Chtěli byste se pustit do renovace starých oken a netroufáte si? Nebojte se toho. Není to tak složité. Poradíme, jak na to. Stará dřevěná okna se dají zachránit a nemusíte investovat do nových. Většinou stačí odstranit původní nátěr, přetmelit skla a nově natřít.

Jestliže okna špatně těsní, můžete je doplnit vhodným těsněním. Buď formou nalepovacích proužků nebo pomocí kovového těsnění. Pokud jde o volbu barev nátěru, můžete se inspirovat třeba článkem zde.

Odstraňování starého nátěru

K odstranění starého nátěru lze použít několik metod. Existuje chemický odstraňovač, kterým natřete starý lak. Ten změkne a dá se špachtlí odstranit. Poslední zbytky se pak zlikvidují brusným papírem. Klasický způsob odstranění nátěru spočívá v použití hořáku na propan-butan. Plamenem opatrně nahřívejte nátěr. Neměl by začít hořet, protože by mohlo dojít ke zčernání dřeva. Horkem změklý nátěr odstraňujeme špachtlí. Také je třeba dbát na to, aby se plamen nedostal ke sklům.

Ta velmi snadno prasknou. Obvykle se vše řeší tak, že špachtlí či jiným vhodným nástrojem sklo chráníte. Nejšetrnější je použití horkovzdušné pistole. Tam se dá nastavit teplota, kterou skla snesou. Lak se ovšem začne natavovat. Nehrozí zčernání dřeva a práce jde snadno od ruky. I v tomto případě používáte špachtli a brusný papír k začištění.

Tmelení

Je vhodné nově tmelit okenní tabulky. Ze sklenářského tmelu si uválejte hada jako z modelíny. Položte ho do spoje a špachtlí rozetřete. Dejte pozor, abyste se čerstvého tmelu nedotkli prsty. V případě potřeby postup zopakujte. Někdy je zapotřebí tmelit ještě před okenními tabulkami i dřevo. Tam můžeme doporučit zakoupit akrylátový tmel a kombinovat ho s dřevěnými pilinami dle návodu. Případně si vyberte jiný vhodný tmel dle vašich potřeb. Tmelené dřevo je potřeba nechat dobře zaschnout a následně je třeba ho přebrousit.

Nátěr

Na trhu existuje nepřeberné množství druhů barev. Liší se svými vlastnostmi i použitím. Lazury mají tendenci se vpíjet do dřeva. Je potřeba dělat více nátěrů, ale lak dokáže zpevnit i chatrnější dřevo a nátěr nemá tendenci se olupovat. Na kvalitnější dřevo lze aplikovat klasické emailové barvy. Provede se základový nátěr a pak obyčejně dvě vrstvy emailového nátěru. Každá vrstva nátěru musí pořádně zaschnout. Prostor je třeba důkladně větrat. Nátěr můžete dělat štětcem. Větší plochy je vhodnější natírat válečkem. Pod místa nátěrů si dejte krycí plachtu, abyste nemuseli řešit složité odstraňování kapek nátěru z podlahy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008