Udělejte tuhle jedinou věc a budete mít podlahu jako ze škatulky

 Dům 
02. září 2018 10:13 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naleštěný byt můžete mít za pár chvil Shutterstock
Znáte horší tip na sobotní dopoledne, než je úklid domácnosti? Po celém pracovním týdnu si chceme konečně odpočinout, ale čekají na nás povinnosti ještě doma? Než se do úklidu pustíte, přečtěte si následující řádky. Snad vám tentokrát domácí práce ulehčíme.

Ve spoustě domácností je zavedeno, že na hladkou podlahu se používá výhradně vyždímaný hadr, mop nebo nějaký podobný pomocník. Jenže co udělá prach na podlaze, když se jej snažíme vytřít? Utíká před námi – na poličky, na garnýže, na dveře.

Neuklízejte zbytečně

Většina z nás dělá ještě tu chybu, že před vytřením podlahy zametá. Tím prach ještě víc zvíříme a vlastně si tak přiděláváme zbytečnou práci navíc. Navíc, pokud jsme alergici, si zbytečně zaděláváme i na respirační obtíže. Protože rozvířený prach dokáže v našem těle nadělat pořádnou paseku.

Použijte vysavač

Nejlepší volbou pro dokonale čistou podlahu je použití vysavače. Ještě lepší než klasický vysavač je vysavač centrální. Ten všechny nasáté nečistoty rovnou odvádí mimo dům a dosud nevysátý prach v místnosti nevíří. Takže povrchy i ovzduší v místnosti zůstávají čistší a úklid je tak mnohem efektivnější.

Nemáte-li vysavač centrální, je velmi dobrou volbou i robotický vysavač. Je však nutno počítat s tím, že pokud je místnost větší, úklid mu trvá déle. Co se však týče víření prachu, je i robotický vysavač mnohem lepším pomocníkem než ten klasický. Teprve po důkladném vysátí místnosti se můžeme pustit do dalšího úklidu. Tentokrát už s asistencí namočeného hadru nebo mopu. 

Podlahová kosmetika

V obchodech je k mání obrovské množství přípravků, které se přidávají do vody, se kterou následně budeme vytírat podlahy v domě či bytě. Balení takového přípravku stojí většinou mezi padesáti a sto korunami. Nejde tedy o úplně levnou záležitost. Přičteme-li k tomu, že se jedná v drtivé většině o chemické přípravky, které jen podlahu „ovoní“ a maximálně pomohou odmastit, je na pováženou, zda takové produkty má cenu vůbec kupovat. Můžete pochopitelně pořídit i přírodní úklidové prostředky, ale ty jsou zase zbytečně drahé. Navíc se většinou skládají pouze z octa a jedlé sody, což si můžete mnohem levněji namíchat sami doma. A bez chemických prostředků zvládnete uklidit třeba i koberec.

Úklid z lednice

Přitom pomocníky pro čistou podlahu máme blíž, než se nám může zdát. Vyndejte z lednice citron, vymačkejte jej a přeceďte přes cedník nebo plátno, aby se zachytila dužina a pecky. Čerstvě vymačkanou a přecezenou citronovou šťávu pak přilijte do kýble s teplou nebo ještě lépe horkou vodou, kterou budete podlahy vytírat. Pokud nenajdete doma citron, můžete místo něj nalít do kýble trochu octa.

Bohatě postačí deset mililitrů obyčejného octa na deset litrů vody. A co takto okyselená voda vlastně umí? Pomůže nám mnohem lépe rozpustit nečistoty na zemi, lehce odmašťuje a dokonce zajistí to, že se na podlaze nebude tak snadno usazovat prach. To ostatně poznáte sami, protože vám podlaha doma vydrží déle čistá. Pro stejný účel můžete vyzkoušet i jablečný či vinný ocet. Fungují také báječně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve