Vypěstujte si vlastní čaj. Poradíme vám, jak na to

 Dům 
23. října 2018 09:43 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Vlastní čaj vám bude chutnat o to víc Shutterstock
Nepotrpíte si na kafe a dáte si raději čaj? Nemáte ale moc času na vysedávání po kavárnách a čajovnách a raději si dopřejete lahodný šálek ve chvilce klidu na gauči? Vypěstujte si vlastní čaj přímo doma, který vám bude chutnat ještě víc!

Lidé doma pěstují kytky, citrusy, tak proč by nešel vypěstovat čaj? Například zelený vám zkrášlí vaše bydlení, oživí ho a ještě si ho pak můžete vychutnat. Čajovník se pěstuje v teplých krajích, proto si z něj doma můžete udělat pokojovou rostlinu.

Vhodné teplo

Pokud máte doma chladno, na pěstování čaje můžete zapomenout. Semena čajovníku nejlépe klíčí při teplotě nad 20 stupňů Celsia ve vzdušném a mírně vlhkém substrátu. Před vysetím je vhodné, abyste je jeden nebo dva dny máčeli ve vlažné vodě. Ve speciálních zahranictvích můžete koupit i sazeničky.

Nezapomeňte na to, že čajovník potřebuje světlé stanoviště, na druhou stranu by na mladé rostliny neměly dopadat přímé sluneční paprsky. To by nedělalo dobrotu. Rostlině prospívá vysoká vzdušná vlhkost, proto je dobré mít třeba odpařovače, misky s vodou a podobně blízko u čajovníku.

Mladé rostlinky je vhodné i zaštipovat, tedy stříhat nebo řezat vrchní mladé výhonky. Vede to k bohatějšímu větvení. Tím pádem budete mít košaté keříky a na druhou stranu rostlina tolik neporoste do výšky. Odebrané konečky pak můžete použít na přípravu čaje.

Čajovník neopadává ani v zimě. Proto je potřeba mu v zimním období dopřát teplo a co nejvíce světla. Může stát v teplém pokoji, kde jsou nároky na světlo a zálivku větší, nebo na chladnějším místě, kde však nesmí teplota klesnout pod 10 stupňů Celsia. Substrát by měl být lehký a mírně kyselý. Zalévejte ho ale tak, aby byl mírně vlhký, ne však mokrý.

Zkrášlí domácnost

Než budete moct sklízet pravidelně lístky, musíte si zhruba dva roky počkat. Stojí to ale za to. Čajovník bude krášlit vaši domácnost a vy o něj můžete pečovat a potom se dočkat i úrody, kterou si vychutnáte. Chuť lístků, které sklidíte doma, nejspíš nebude tak silná jako u rostlin z tropického prostředí. I tak si ale připravíte jedinečný zážitek.

A má to i přidanou hodnotu. Například zelený čaj může působit proti různým druhům rakoviny a srdečních nemocí, je prospěšný i při nachlazení, pomáhá trávení a uleví při astmatu. Také napomá snížit krevní tlak. O pěstování bylin v zimě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod